В седмицата на книгата деца и родители рисуваха любими герои и майсториха 3D модели, създадоха проекти за делата на будителите

Приказна бъркотия сътвориха днес децата от ДГ „Мирослава“, влизайки в образите на любими герои. Драматизации на популярни приказки като „Дядо и ряпа“, „Снежанка и седемте джуджета“, „Червената шапчица“ бяха представени за 1 ноември. Децата разбраха, че всеки запазва в сърцето си нещо хубаво, добро и красиво от книгите, че те са наши добри приятели, дават ни сила, знание, любов и вяра. Ние можем да „събуждаме” книгите, а събудените книги знаят как да събуждат светове.

За поредна година  екипът на детската градина посвещава седмицата преди Деня на будителите на книгата. С множество инициативи и работилници деца и родители имаха възможността да се забавляват и да проявят креативност в изпълнение на поставените за отделните групи задания и предизвикателства.

Седмицата започна със запознаване с делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал, поясниха предучилищните педагози. Бъдещите първокласници с въодушевление разказаха на децата от по-малките групи  за живота и делото на българските будители, които ни дават основание да се гордеем, че сме българи. Така научили, че през вековете много поети, писатели, учители и книжовници са се погрижили пламъчето на знанието в нас никога да не изгасва.

Малчуганите от различните възрастови групи, заедно със своите семейства, пресъздадали любими приказни и вълшебни герои чрез рисунки и 3D модели на книги. Родителите проявили невероятно творчество и креативност в създаването на проекти за делата на будителите. Други съчетали четенето на енциклопедии с разглеждането на образователните табла в двора на детската градина. Най-смелите драматизирали приказки, обличайки сценични костюми.

„Празникът „Приятели на детската книга” даде възможност за пореден път да се проведат инициативите „Приказки от прашния сандък“,  „Давам книга, вземам книга“, „ Чудна книготека“, „ Вълшебен театър“,  „ Бърканица в приказките“, „Приятели на детската книга”, „Прозорче към света”, не крие удовлетворението си директорът Радка Гъркова.

С цел осъществяване на приемственост между детска градина и училище талантливите танцьори от СУ „Св. св. Кирил и Методий” изненадали възпитаниците на ДГ „Мирослава“ по повод Деня на народните будители. Чрез словото и магията на танца учениците разказали за най-известните възрожденци. В отговор бъдещите ученици от предучилищна група поднесли изработено от тях пано от природни материали с ликовете на солунските братя Кирил и Методий.