Парламентът прие на второ четене промени в Закона за професионалното образование и обучение, свързани с включването на нови професии.

Депутатите гласуваха в срок до три месеца министърът на образованието и науката да утвърди нов Списък на професиите за професионално образование. Народното събрание прие обучението по професиите от списъка да започне от учебната 2026-2027 г. за учениците, които тази учебна година постъпват в осми клас.

Заложено е организациите на работодателите да изготвят предложения за включване на нови професии, заличаване и изменение на съществуващи, както и да участват в неговото разработване, съгласуване и актуализиране.

Парламентът записа професионалното обучение да осигурява придобиването на квалификация по професия, по част от професия, актуализирането или надграждането ѝ с по-висока степен на професионална квалификация с оглед улесняване на придобиване на квалификация по професията и достъпа до пазара на труда.

Предвижда се в списъка на професиите да се определят степени на професионална квалификация – първа, втора, трета и четвърта. Хората, придобили по-високата степен, могат да извършат трудови дейности, изискващи професионални знания, умения и компетентности за по-ниската степен.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.