Целта е да се гарантира, че възнагражденията в държавните висши училища няма да изостават от темпа на развитие в страната

Средната заплата на академичния състав в държавните висши училища да е не по-ниска от 180% от средната за страната. Минималната заплата за длъжност „асистент“ да е минимум 125% от средната брутна заплата за страната. А стипендиите на докторантите да са не по-ниски от 150% от минималната заплата за страната, става ясно от приетите на второ четене промени в Закона за висшето образование.

Целта е да се гарантира, че възнагражденията в държавните висши училища няма да изостават от темпа на развитие в страната. Прието бе още определената минимална заплата за асистентите да не може да е по-ниска от одобрената за предходната година. Разпоредбата обхваща както асистентите в държавните университети, така и в научните организации, които са на бюджетна издръжка.

Средствата от държавния бюджет за финансиране на висшето образование трябва да се планират ежегодно в размер, не по-малък от 0,9% от БВП и следват целите, заложени в Стратегията за развитие на висшето образование.

До измененията се стигна след четиричасови спорове в зала. От ПП-ДБ се противопоставиха на това промените да влизат в сила от сега и предложиха началото да е 1 януари 2025 г., тъй като средства за това не са предвидени в държавния бюджет. По-високите заплати ще струват на държавата около 206 млн. лева. От ГЕРБ ги укориха, че финансовият министър е могъл да намери 150 млн. лева за освобождаване на студентите в държавните вузове от такси, а не може да осигури по-високи възнаграждения за академичния състав.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.