Бъдещият 12-класник се представи блестящо, за първи път в историята на българското участие наш млад изследовател попада сред най-добрите. Mасачузетският технологичен институт прати поздравителен адрес до директора на пловдивската гимназия

 

Димитър Чакъров от Математическата гимназия сътвори истински прецедент – класира се в топ 5 на най-добрите участници в Лятната изследователска школа, организирана от Центъра за върхови постижения в образованието и изключително престижния Масачузетски технологичен институт (MIT). За първи път в историята на българското участие наш млад изследовател попада сред най-добрите.

Международната школа е за ученици с изявени интереси в областта на природо-математическите науки. В тазгодишното издание си дадоха среща 82 участници от 15 страни и 30 американски щата, чиито ментори бяха учени от Масачузетския технологичен институт, Харвард и други престижни научноизследователски и образователни институции. Димитър е бил селектиран за участие от Ученическия институт по математика и информатика към БАН.

Презентацията на бъдещия 12-класник е една от десетте, подбрани за финалния кръг. Устното му представяне е избрано за „презентация на бис“. Това означава да бъде повторено, заедно с още девет други разработки пред всички участници от школата, почетни гости и специално поканено жури от специалисти по математика, физика, информатика, биология, химия, което определя петте най-добри представяния.

Честта да са сред десетимата финалисти на Лятната школа досега са имали четирима български ученици, но тази година журито откроява най-добрите пет устни презентации и един от тях е на Димитър. Самият той се изявява като ментор на трима български ученици от Ученическия институт по математика и информатика.

Пловдивският зрелостник споделя, че най-голямата му награда е била възможността да разговаря очи в очи с математиците от МIT и да коментират проблемите, по които той работи, свързани с теорията на числата.

Възхитени от представянето му, организаторите са изпратили поздравителен адрес до директора на Математическата гимназия в Пловдив Веселина Карапеева.