169 участници от цялата страна се включиха в литературната надпревара

Преслава Джонджорова от ЕГ „Пловдив“ спечели втора награда на националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Журито присъди още една втора награда – за софиянката Мария Петрова. Александър Габровски от Варна  е носител на голямата награда  на 24-то издание на творческата надпревара. Третото място бе за бургазлиите Николай Петков и Божана Славкова.

Тържествена церемония се състоя в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“. Тя започна с кадри от откриването на Петя Дубарова, на които Ваня Костова изпълнява песен на поетесата. Жест към певицата, свързала името си с поезията на Петя и Бургас, бяха изпълнения на песни на певицата.

169 участници от цялата страна се включиха тазгодишния конкурс. Авторитетно жури в състав: Кристин Димитрова, проф. Амелия Личева, Петър Чухов, Иван Сухиванов и Янчо Чолаков оценяваше творбите. Прозата преобладаваше над поезията, младите хора акцентират на две основни пространства, където се развиват сюжетите им – на село и Америка, обясни Кристин Димитрова.

По традиция наградените творби ще бъдат публикувани в сборника „Петя – пристан зелен“, който се предоставя в електронен и хартиен вариант. Той може да бъде разгледан на сайта на издателство „ Либра Скорп“.

Националният литературен конкурс “Петя Дубарова” е създаден през 1984 година като средношколски. В първите години се организира от сп. “Родна реч”. След изграждането на къща-музей “Петя Дубарова” през 1995 година, конкурсът се организира от Община Бургас, къща музей “Петя Дубарова”, сп. “Родна реч”. Целта е да открива и популяризира млади литературни дарования. В него участват ученици от гимназиалната училищна степен в разделите поезия (стихотворения или цикъл стихотворения) и проза (разказ). От 2003 година към конкурса се организира и летен уъркшоп, в който вземат участие лауреати и ненаградени участници от съответното издание.