Асистентът и докторант в Катедрата по психиатрия и медицинска психология към Медицински университет-Пловдив д-р Росица Паунова бе удостоена с престижната награда „За жените в науката“.

Проектът, с който журито в конкурса откроява д-р Паунова, е „Откриване на нови биомаркери, характеризиращи негативната симптоматика при шизофрения“. Тя изследва негативните форми на шизофрения чрез функционален ядрено-магнитен резонанс и методи, базирани на изкуствен интелект. Целта е да се допринесе за по-добро разбиране и управление на менталните заболявания.

Другите две отличия бяха присъдени на д-р Николета Кирчева (гл. ас. в Института по оптически материали и технологии към БАН), д-р Росита Кокотанекова (гл. ас. в Института по астрономия към БАН). Трите победителки бяха наградени с по 5000 евро всяка за своите амбициозни научни проекти.

„За жените в науката“ е сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийския университет, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България от 2010 г. насам. Програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки.

„Науката е съдба. Просто трябва да я приемеш и да й се отдадеш изцяло. Пожелавам Ви още повече успехи, съзнавайки колко трудно ще Ви бъде в бъдеще, защото във века на информацията, която ни залива постоянно, сериозно постижение е да можеш да отсяваш ненужното от важното, да знаеш кое може да се доразвие и да успееш да го постигнеш“, приветства лауреатите на националната стипендиантска програма заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова.