Учителят по руски език Бранимир Филипов пребори конкуренцията с най-пълни и оригинални отговори на 12 въпроса, свързани с живота и творчеството на гениалния писател, философ и мислител

Преподавателят по руски език в ЕГ „Иван Вазов“ Бранимир Филипов е големият победител в Международния конкурс „По следите на Достоевски“. Надпреварата се провежда по повод 200 години от рождението на Фьодор Михайлович Достоевски. В навечерието на предстоящия юбилей неформалната организация „По следите на Достоевски“ организира конкурс под същото мото. Организацията обединява участници с интерес към личността и творчеството на гениалния руски писател, философ и мислител. Интересът на членовете на организацията е насочен преди всичко към по-малко изследваните периоди от живота на Достоевски, както и  към местата, свързани с тези събития. Организират се пътувания, обединени под общ надслов „По следите на Достоевски“.

Един от сравнително непълно проучени периоди от живота на Ф. М. Достоевски е десетгодишното му пребиваване в Сибир – като изтърпяващ наказание каторжник в Омск и последвалата принудителна служба като войник в Семипалатинск.

Това е и предизвикателството, отправено към участниците в конкурса – да дадат отговори на  12 въпроса, свързани с живота и творчеството на Достоевски. Част от тях се отнасят именно до този период от биографията на писателя.

„Отговор на един от въпросите може да се намери само в един източник от мемоарите на съвременниците на Достоевски. За мен беше предизвикателство да кръстосаме шпаги с участници, които пишат на родния си език, посетили са местата, за които разказват, и са слушали беседи на екскурзоводи, т.е. подготвени тематично за голяма част от въпросите. Но дългогодишният ми интерес към живота и творчеството на Достоевски, изданията от личната ми библиотека и предизвикателството един учител по руски език като чужд от България да премери сили с носители на езика и познавачи на Достоевски ми позволиха да се присъединя към останалите двама от участниците, с които поделихме първото място“, не крие радостта от успеха си Бранимир Филипов.

Наградата е символична – книга, но пловдивският учител получава покана да взема участие в инициативите на организацията. Надеждата му е, когато отпаднат ограниченията за пътуване до Руската федерация заради пандемията, да реализира част от плановете си през юбилейната година.

Що се отнася до отбелязването на 200-годишнината у нас, предстоят инициативи, подготвяни от обединението на учителите по руски език в Езикова гимназия „Иван Вазов“.

„Имам основание да предположа, че училището ще стане център на събитията, свързани с юбилея в Пловдив. Искам да напомня, че на територията на район „Северен“ се намира улица „Ф. М. Достоевски“. Чрез вашето издание бих искал да се обърна към ръководството на район „Северен“ и да предложа да се увековечи юбилеят със скромен символ на улица „Достоевски“. На читателите на „Уча в Пловдив“ пожелавам да бъдат здрави и благословени през юбилейната 2021 година!“, казва Бранимир Филипов.