Посмъртно доц. д-р Веселин Кметов е удостоен с почетен знак за особени заслуги в развитието на университета

Преподаватели, служители и студенти на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се сбогуваха с декана на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов, който ни напусна внезапно на 1 май.

В съболезнователен адрес към семейството и близките на доц. Кметов ректорът  проф. д-р Румен Младенов подчертава, че академичната общност е загубила уважаван и обичан колега, учен с авторитетно присъствие в академичния живот на висшето училище и неговия любим Химически факултет, вдъхновяващ преподавател, светъл пример за професионализъм, всеотдайност и висок морал, за достойно извървян житейски път. Неговата ярка личност и харизма ще останат завинаги в сърцата ни, допълва проф. Младенов.

Академичното ръководство на Пловдивския университет удостои посмъртно доц. д-р Веселин Кметов с почетен знак за особени заслуги в развитието на висшето училище.

Доц. д-р Веселин Кметов е роден в град Габрово. Завършва с отличие Априловската гимназия в родния си град. Възпитаник е на Химико-биологичния факултет на Пловдивския университет, където също завършва със златна значка като отличник на випуска. Именно в пловдивската Алма матер доц. Кметов започва и развива научната си кариера, като минава през всички стъпала на академичната йерархия – от химик в Централната научно-изследователска лаборатория, през  научен сътрудник, старши асистент, главен асистент, зам.-декан и два мандата декан на Химическия факултет. Специализирал е в Германия, Италия, Испания, Франция, Белгия, Унгария, Словения и Австрия.

Дълбок поклон пред светлата му памет!