“Този метод е правилен – там, където няма зараза, децата да учат в клас. Следете броя на заболелите, така че да щадим учителите и използвайте родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца“. Това каза днес премиерът Бойко Борисов и възложи на министъра на образованието Красимир Вълчев да продължи с прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията.

“Това не са лесни задачи и не са лесни решения да затваряш хората в домовете им. Застояването на децата вкъщи носи своите рискове – обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми, които ние също отчитаме, когато взимаме решения“, категоричен беше министър-председателят.

По думите му локалното вземане на решения за преминаване към обучение в електронна среда остава най-правилният подход за учебните заведения.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че обучението в електронна среда за учениците е ефективна алтернатива, когато става дума за по-кратък период от време.

“Обсъдихме ситуацията с министър Ангелов, следим стойностите и даваме възможност да се прилага в училищата подход на редуване присъственото обучение и обучението в електронна среда“, допълни Вълчев.

Той посочи, че е обсъдено със социалните партньори и ще бъде предложено решение за задължително носене на защитни маски в класните стаи за учениците от 5 до 12 клас. Вълчев посочи, че до момента България има най-либералния режим спрямо другите европейски държави по отношение на маските за учениците.