Разширеното пространство за хранене в СУ "Проф. Асен Златаров" - Първомай.
 

Следващата седмица ще бъде решено дали големите ученици от 5 до 12 клас ще се върнат предсрочно в класните стаи. Това заяви премиерът Бойко Борисов във Велико Търново, където заедно с просветния министър Красимир Вълчев, посети СУ “Емилиян Станев”. В момента те са на онлайн обучение, а заповедта на здравния министър е до 31 януари.

“Като виждате съседите, а и не само съседите, пълният локдаун, който се налага в редица държави, ние пуснахме учениците до 4 клас да учат присъствено. Ако в следващия четвъртък данните са добри, ще мислим и за по-големите”, каза Борисов.

Министърът на образованието Красимир Вълчев поясни, че няма категорична яснота дали учениците от 5 до 12 клас ще се завърнат към присъствено образование в училищата от 18 януари.

„Трябват ни данните от една седмица. За съжаление, ситуацията може да се влоши. Надяваме се да се подобри. Засега тенденцията е благоприятна. Следващия четвъртък, когато видим данните от една цяла седмица, тези от почивните и празничните дни не са достатъчно представителни, щабът ще вземе решение“, поясни Вълчев.

Що се отнася до имунизацията, 32 % от учителите от детските градини до 12-ти клас са изявили желание за ваксинация срещу COVID-19 по данни на Синдиката на българските учители.

Според Янка Такева се наблюдава огромно желание за връщане в училище, защото живият контакт липсва и на учители, и на ученици. Той е от изключително значение и за възпитанието на младите, обясни тя.