„Пускането на учениците в клас е нещо, което се заслужава риска“, каза днес премиерът Бойко Борисов на работно съвещание, в което участваха членовете на двата щаба за борба със заразата и ваксинирането, както и министри от кабинета.

На него бе взето решение от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на следващия месец врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

“За учениците и тяхното психическо здраве и образование си заслужава да рискуваме. 480 000 ходят от първи до четвърти клас и в детските градини. Сложете по двама родители и техните близки – минава над 1 милион, и не ни се покачи заболеваемостта. От 4 февруари ще пуснем три випуска. Това със сигурност ще разнесе още от заразата, но приемем този риск, защото е в полза на бъдещето и децата. Единственото, което със здравето може да се конкурира, е образованието”, заяви министър-председателят.

По отношение на изпълнението на ваксинационния план здравният министър Костадин Ангелов докладва, че до момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 лица е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се имунизират и от третата ваза на ваксинационния план.

 

Здравният министър ще издаде заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, с PCR тест.