Осигурили сме 2 млн. лева повече в бюджета за догодина за българските училища зад граница, каза Бойко Борисов на годишната среща на Асоциацията в Пловдив

Химнът на българското училище в Одеса прозвуча акапелно за министър-председателя в изпълнение на учителя Борис Кичук. Медал „Лъвски скок” от Вашингтон

Премиерът беше послещнат от малките гвардейци на ДГ “Мая”.

Чест е да бъда сред будители като вас. Това каза премиерът Бойко Борисов, който изненадващо пристигна днес в Пловдив, за да се включи в годишната среща на Асоциацията на българските училища в чужбина. Двудневният форум се провежда под мотото „Съхраняване на българския език и родовата памет по света”.

Вълна на любов и признателност за направеното през последните три години от правителството буквално заля министър-председателя, който присъства на 12-та конференция заедно с министрите на образованието Красимир Вълчев и на културата Боил Банов, както и техните заместници. Той получи покана да открие учебната година в Малко българско училище в Чикаго, което вече има нова сграда. Школото е сред най-големите зад граница и в него се обучават 631 деца, каза директорът Живка Петрова. Ани Атанасова от училището в Дубай също отправи покана към премиера и уточни, че са основали два фолклорни ансамбъла и са заснели клип за България по повод участието на страната ни на Световното изложение ЕКСПО 2020 в емирството.

Здравко Дишков от училището във Вашингтон разказа на Борисов, че ежегодно провеждат състезание „Лъвски скок” на 19 февруари, в което участват деца, родители и учители. „Вие направихте лъвски скок в подкрепата си към нас, затова ви връчваме медал с лика на Левски и Ботев”, обърна се Дишков към премиера. Борис Кичук от училището в Одеса пък пожела да изкаже благодарност с песен и изпълни акапелно химна на школото.

„Образователната миграция може да се случи, когато сме осигурили добри условия. Стотици семейства се обърнаха към нас, че искат да се приберат обратно в родината, но не знаят как ще продължи образованието на децата им, тъй като не говорят български. Заложили сме 2 млн. лева повече в бюджета за догодина за училищата зад граница. Радвам се, че работите в синхрон. Толкова сте ни важни, за да подготвите децата и те да могат един ден да се приберат обратно. Във всяко отношение сме с вас, защото по делата се съди кой колко е патриот”, обърна се в приветствието си към участниците в конференцията Бойко Борисов.

В българските училища зад граница, които са над 400, учат 30 000 деца. През тази година те получиха повече от 11 млн. лв. от българската държава.

Участниците във форума поставиха и проблеми. Оказа се, че в някои от провинциите на Германия отказват да предоставят помещения на местни училища за нуждите на българските неделни, а наемите били непосилни. Валентина Найденова от училище „Пейо Яворов” в Брюксел поиска съдействие от Борисов да могат да използват два имота на българската държава, за които тя плаща наем, но стоят необитаеми. В същото време училището, в което учат 240 деца, се помещавало в партер на къща. Търсели помещения, но не намирали училища, които да откликнат на нуждите им. Единствено Свободният университет им предоставил част от Факултета по химия срещу 10 000 евро наем. Борисов заяви, че проблемът ще бъде незабавно решен и възложи на просветния министър да се заеме.

От училището във Виена се оплакаха на премиера от посланика ни във Виена Иван Сираков, който решил да поведе война с тях, организирайки второ училище. И заявил, че от септември БУ “Св.св.Кирил и Методий” ще бъде изгонено от помещенията на посолството. “Със сигурност няма да ви изгонят, още следобед възлагам на министър Захариева да се заеме”, каза в отговор премиерът.

Директорите на училищата ни във Великобритания пък изказаха похвала от работата на посолството ни, което винаги им съдействало и ги подкрепяло. След като получиха безброй автографи, директори и учители се събраха за обща снимка с премиера.