С отпуснатите 600 000 лева се реновират учебните зали и общежитията, подновен е и покривът. „За нас образованието е приоритет”, заяви Бойко Борисов

Снимки Неделиян Нешев

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира днес ремонта на Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“, чиято сграда се реновира основно с отпуснатите от правителството 600 000 лева.  Посещението му бе в рамките на неговата визита в Пловдив, където присъства на рестарта на реконструкцията на стадион „Ботев” и разгледа археологическите разкопки на могилата Малтепе.

Премиерът бе посрещнат в Семинарията от пловдивския митрополит Николай, който му подари икона на светите братя – патрон на училището. Владиката  благодари за държавната  помощ и възможността да бъдат обновени учебните зали и общежитията, където живеят, учат и се възпитават бъдещите духовници. Той изрази благодарност и за повишените възнаграждения на свещенослужителите, които вече “имат нормално възнаграждение за нормален живот, наравно с българските учители”. 

Дядо Николай обясни, че сградата е строена през 1906, а през 1990 година е върната на Семинарията. Правен е ремонт на фасадата по „Красива България”, но след проливен дъжд покривът протича и водата нанася сериозни поражения.

„Радвам се, че се строи здраво. За нас образованието е основен приоритет, включително духовното”, заяви премиерът Борисов и акцентира върху значителните средства, предназначени за образователна инфраструктура.

Към настоящия момент голяма част от ремонтните дейности в Семинарията са реализирани. Подменени са покривът и подовата настилка, нова е и отоплителната система. Учебните помещения са в процес на подготовка за започване на учебен процес. По традиция новата година се открива на 14 септември – Кръстовден.