Не само имаме достатъчно тестове, но до понеделник ще имаме и за връщане на децата от 5 до 8 клас в училище. Това заяви премиерът Стефан Янев в интервю, излъчвано на живо във Фейбсук. По думите му планът за връщане на учениците ще бъде направен от МОН.

От понеделник училищата, които досега са се обучавали в електронна среда и където няма да има избирателни секции, ще могат да започнат присъствено. Сградите, в които ще се гласува – от вторник.

По данни на МОН 51 684 деца от I до IV клас са се върнали в училище след тестване за COVID-19 през първата седмица, в която се възстанови присъственото обучение в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души. Това са учениците в първите области, които получиха тестове на 6 и 7 ноември.

На повечето места присъственото обучение беше възобновено още в сряда, 10 ноември. Другаде занятията започнаха в четвъртък. Тогава в клас влязоха още 970 паралелки. С тях общият брой на класовете, които са в училище след тестване, стигна 3508. От тях 1577 паралелки са в столицата, сочат обобщените данни от регионалните управления на образованието.

От всички проверени ученици в сряда и четвъртък 11 са дали положителен резултат за COVID-19.

С бързи антигенни тестове  бяха изследвани също 3946 учители и 2256 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Резултатът е бил позитивен при деветима педагози. Общо три остават положителните проби при непедагогическия персонал.

През тази седмица 4636 доброволци помагаха малките ученици да се тестват в клас. Всички те са със „зелен сертификат“, както изисква заповедта на министрите на здравеопазването и на образованието и науката от 8 ноември т.г.

Огромната част от доброволците са родители – 4349. Участваха също медицински сестри, медиатори, студенти по медицина.

От 13-те области, които получиха тестове миналите събота и неделя, единствено в област Кърджали тестването на малките ученици ще започне следващата седмица. Поради по-ниската обща заболeваемост училищата там са в ротация и по график тази седмица децата от началния етап учат присъствено. В област Кърджали изследването за тях започва на 15 или 16 ноември, в зависимост от ангажираността на училищата с изборния процес.

До момента Министерството на образованието и науката е получило и раздало в цялата страна общо 407 000 теста за ученици. По вече приключилите две обществени поръчки на Министерството на здравеопазването се очакват още 1 460 000 теста. Така ще бъде осигурено присъственото обучение на децата от I до IV клас за един месец. Когато бъдат доставени достатъчно тестове за по-големите ученици, те също ще се върнат в клас.