„Няма достатъчно данни в света как ще се отрази пускането им, трябва да се отнесем предпазливо”, смята началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

Детските градини и ясли остават затворени на този етап. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на брифинг в Министерския съвет. Правителството и Националният оперативен щаб са взели решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса, а кабинетът е готов със закон за отмяна на извънредното положение.

“С децата няма проблеми, но ще поставим под риск учителите и лелките, които работят там. Едно дете да има на 20, след няколко дни всички ще носят вируса. И вечерта ще се приберат вкъщи.Тогава вече ще имаме епидемия, според генерал Мутафчийски, аз му вярвам и затова не се съгласих за детските градини и яслите с мнението на всички останали. Много са финансовите аргументи за работата на яслите и детските градини. Тогава много майки и родители могат да отидат на работа. Две седмици задържане на този процес е към 50 млн. лв. Трябва да решим какво да изплащаме. Това са вашите, нашите пари, но още от първия ден сме казали, че здравето е водещата”, обясни Бойко Борисов.

По мнението на началника на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски няма достатъчно данни в света как пускането на детски градини и ясли ще се отрази на ситуацията, затова трябва да се отнесем предпазливо. „Да видим, да анализираме ситуацията в страните, в които се прилага”, посочи професор Мутафчийски. По негово настояване плувните басейни ще бъдат отворени, защото за поддръжката им се използва дезинфектант.

“Трябва да свикнем да живеем с вируса”, каза министър-председателят.