След като разгледа новите класни стаи на първолаците, Бойко Борисов заяви: „Усвоили сте средствата по фантастичен начин“

Увеличихте ли заплатите? Това беше първият въпрос, който премиерът Бойко Борисов зададе днес на директора на ОУ „Христо Ботев“ в Раковски Мария Домовчийска. Министър-председателят посети училището, за да види новоизградения с държавни средства корпус, открит в началото на тази учебна година. Втората училищна сграда е на два етажа и в нея се обучават 98 първокласници.

Домовчийска обясни на премиера, че увеличението вече е факт и то е 18.4% за педагогическия и 13.3 на сто за непедагогическия персонал. Което е повече от договореното по националния КТД.

Борисов разгледа модерните класни стаи на първолаците, обзаведени с интерактивни дъски и мобилни мебели, които могат да се преобразуват за работа по групи и проектно базирано обучение, както и да освобождават място за следобедни игри. Домовчийска обясни, че новият корпус дава възможност за целодневна организация на учебния процес.

След като се увери, че има и шкафчета, където децата да оставят раниците и личите си вещи, Борисов заяви: „Усвоили сте средствата по фантастичен начин. Поздравявам целия педагогически състав. Важно е, когато отиде на работа, на учителя да му е светло, приятно, да му е драго да работи. Надявам се и на децата да им харесва“, обърна се премиерът към класните ръководители на 1 а и 1 г клас, които присъстваха на обиколката.

Той за пореден път припомни инвестициите на правителството в образователната инфрастуктура с думите: „Дали учителите са от ГЕРБ или БСП, няма значение. Всички те работят за образованието на нашите деца“.

Борисов посети храм “Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов” в село Стряма. Заедно с него бяха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, социалният министър Деница Сачева и представители на местната власт. Ангелов заяви, че ако тенденцията за намаляване на заболелите от КОВИД-19 се запази, след 31 януари в клас ще бъдат върнати и част от големите ученици. Първи ще започнат присъствено обучение 7-класниците и зрелостниците. След дебат с министър Красимир Вълчев ще бъде решено дали в клас ще влязат петокласниците или учениците от осмите класове.