Министър-председателят разгледа библиотеката, храма, учебните кабинети и общежитието

Премиерът Бойко Борисов посети днес Пловдивската Духовна семинария и Православната духовна академия след церемонията по връчване на бойното знаме на новосформираното Съвместно командване на специалните сили в града.

Министър-председателят бе посрещнат от митрополит Николай и преди да разгледа обновената сграда, запали свещ в храм „Св.св.Кирил и Методий”.

„За нас е чест, за нас е духовна радост и щастие да споделим с вас това, което сме постигнали с ваша помощ и съдействие. Нека Бог да пази България и нас”, обърна се владиката към премиера, докато той разглеждаше обновените стенописи в храма.

Припомняме, че правителството отпусна 600 000 лева за реконструкция и реставрация. Сменени са старите покриви, които бяха в много тежко състояние, както и отоплителната система. Подменени е и подовата настилка. По думите на премиера е важно младите хора, които искат да станат свещеници, да се обучават в подходяща среда.

„Само може да се радваме, че е станало толкова хубаво. Сградата отвън е много красива“ отбеляза Борисов. Дядо Николай го заведе и в библиотеката на семинарията, където се съхраняват книги и от Цариградската духовна семинария. Премиерът разгледа също обновените учебни кабинети и общежитието.