Пет училища ще имат нови физкултурни салони и спортни зали с отпуснатите от държавния бюджет средства

Премиерът Бойко Борисов ще посети утре СУ “Найден Геров” в „Столипиново“. Най-голямото училище в квартала, в което учат 1292 ученици, е едно от петте учебни заведения, които ще получат средства от държавния бюджет за физкултурен салон. Държавни пари са осигурени още за ОУ „Екзарх Антим I“ и ОУ „Душо Хаджидеков“, СУ„Софрони Врачански“ и СУ „Св. Седмочисленици“ . Петте пловдивски учебни заведения са сред 50-те в страната, които ще се сдобият със спортни салони. Средства са отпуснати и за две училища в Асеновград.

Вчера спортният министър Красен Кралев обясни, че вече има създадени идейни проекти за изграждане на физкултурните салони като прогнозната максимална цена е до 1 милион лева за всеки с включено пълно оборудване и климатизация. Проектът предвижда напълно оборудвана зала с от две до четири съблекални, две учителски стаи, треньорска стая, съдийска стая  и складово помещение. Салонът е с височина от осем метра и обща квадратура на игралното поле от 500 до 700 кв. метра в зависимост от нуждите и възможностите на училището. Размерът на административната част е от 150 до 220 квадрата.  По думите на спортния министър, до двадесет дни се очаква проектите да бъдат напълно и подробно разработени. Така ще се спести време всяко училище да изготвя проект. Реализацията ще зависи от училищното ръководство и от съответната общината. Успоредно със срока за съгласуването ще вървят и процедурите за избора на изпълнител по места. Избраните изпълнители на проектите ще получат напълно и подробно изработен и съгласуван със съответната община проект, който ще бъде готов за изпълнение.

Община Пловдив има проектна готовност и за няколко спортни обекта – спортен комплекс „Дунав”, плувния комплекс Младост с 50-метров басейн. Има одобрени проекти и издадени разрешителни за многофункционална спортна зала на Езикова гимназия „Иван Вазов“, уточни зам.-кметът по спорт и младежки дейности Героги Титюков.