DSCF1289

Осмото издание на проекта „Народните будители и аз“ ще се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът е реализиран от трите пловдивски Ротори клуба и Зонта.

Стартът на поредното издание на училищното състезание ще бъде даден на 30 октомври от 19 часа в Дома на културата„Борис Христов“. На събитието ще присъстват държавният глава Румен Радев, областният управител Здравко Димитров и членове на националното жури, което ще оценява победителите във финалния етап на състезанието – академиците Георги Марков – председател,  Антон Дончев,  Константин Косев, Васил Гюзелев и издателят Иван Гранитски.

За седемте години от провеждането си състезанието е обхванало над 63 000 ученици.

Осмото издание ще се проведе в две възрастови групи – 5-7 и 8-11 клас. В срок до 28 ноември всяка паралелка, която желае да се включи в проекта, избира за свой патрон бележит българин – народен будител, различен от този, с който се представял в предишни години. Първоначалната надпревара ще се проведе в училищата между класовете, заявили участие и избрали патрон за своя проект. Вътреучилищните състезания ще се провеждат от 1 февруари до 9 март 2018 година. Победителите ще се състезават с първенците в съответния район или община.  Финалният трети етап ще се проведе от 7 май до 3 юни 2018 . Първенците ще бъдат наградени с посещение на знакови патриотични места в България. Паралелките, заели първо място във всяка възрастова група, ще заминат на двудневна екскурзия, а класовете, заели второ и трето място, ще имат възможност да отидат заедно с класните си ръководители на еднодневна екскурзия.

Индивидуалните участия за 2018 година са в чест на две бележити годишнини – 140 години от Освобождението на България и честване на Христо Ботев. Втората тема ще бъде разделена на два етапа. Първият етап, който трябва да приключи на 6 януари, е посветен на 170 години от рождението на поета-революционер, а вторият, който приключва на 9 май, ще отбележи 142 години от гибелта му.

На 1 ноември, когато отбелязваме Деня на народните будители и почитаме книжовниците, ще бъде проведена викторина, посветена на делото им. От 17 до 19 часа на партера на мол „Марково тепе“ ученици от пловдивските училища ще представят свои презентации на тема „Народните будители и аз“ и ще проведат блиц викторина с посетителите на търговския център. За всички граждани, които отговорят правилно, са осигурили книги за награда.