Днешното време търси новите строители, обърна се държавният глава към участниците в проекта „Народните будители и аз”

Историята е ДНК на нашия народ, когато сме добри българи не пречи да бъдем и добри европейци, каза акад. Георги Марков

Президентът Румен Радев рецитира баладичната поема „Хаджи Димитър” заедно с академиците Георги Марков, Константин Косев и Васил Гюзелев на днешния финал на осмото издание на проекта „Народните будители и аз” в Гранд хотел Пловдив. Държавният глава, под чийто патронаж се провежда тази година състезанието, дойде в града под тепетата в неделния ден, за да връчи наградите на класираните на първо място училища от пет области на страната. Тъй като една от темите на индивидуалните конкурси бе 170-годишнита от рождението на Ботев, преди да започне церемонията по отличаване на победителите, участници и гости станаха на крака, за да рецитират в един глас една от знаковите творби в българската литература.

6500 ученици от 248 паралелки в страната са се включили в тазгодишното издание на проекта на пловдивските Ротари клубове и „Зона клуб”. Организаторите отчетоха, че в индивидуалните конкурси за есе, рисунка и рецитация са взели участие 181 ученици от 45 училища.

„За мен е чест и удоволствие да бъдем заедно в този тържествен момент. За да осъзнаем делото на нашите будители, трябва да го разглеждаме на широкото поле на световната история. Всеки народ почита славни битки, но едва ли има дни в календара, посветени на победите на духа. Ние сме такъв народ. България е създадена и градена не само със силата на меча, но и със силата на словото. Благодаря на инициаторите на проекта, че успяват да привлекат стотици деца към това свято дело”, каза в приветствието си президентът. Той благодари на учителите и учениците за съпричастието, защото днешното време „търси новите строители, които ще градят бъдещето на обществото”.

Математическата гимназия грабна първите места във възрастова група 5-7 и 8-11 клас. Чекът за двудневна екскурзия им бе връчен лично от държавния глава. Победители станаха петокласниците от клуб „История” и десетокласниците от клуб „Краезнание”. Второто място при малките зае 6 в клас на СУ „Черноризец Храбър”, а при големите – 11 е на ЕГ „Пловдив”.

Първото място за Пловдивска област бе отредено на шестокласниците от ОУ „Кирил и Методий” в Карлово. Втората позиция за областта бе за 7 а клас на ОУ „Васил Левски” в Рогош. Трети в първа възрастова група за Пловдив град се наредиха учениците от 7 в клас на ОУ „Пенчо Славейков”, а във втора – 10 г от Професионалната гимназия по хранене и туризъм. За областта наградата се присъжда на Обединено училище „Хр. Ботев” в Дълго поле.

Първенец в първа възрастова група за Пазарджишка област се оказа СУ „Васил Левски” – Велинград, а при големите призът отиде у ЕГ „Бертолт Брехт”. Столичната гимназия с изучаване на румънски се класира първа измежду столичните училища, а най-добри сред варненските участници се оказаха 11-класниците от Първа езикова гимназия.

„Историята е ДНК на нашия народ. Всички ние носим общочовешки ценности, но сме различни от другите народи. Когато сме добри българи, не пречи да бъдем и добри европейци”, обърна се към присъстващите председателят на националното жури, оценявало учениците, акад. Георги Марков.

Ученици и учители преодоляха охраната на държавния глава за да си направят снимки с него във фоайето на Гранд хотел Пловдив.