Държавният глава се включи в празничното шествие по централните пловдивски улици, родители с протестни плакати за спешен ремонт на 140-годишната гимназия

„Нека тачим нашата история и традиции и не забравяме, че пътя напред проправяме ние”. Това каза в словото си президентът Румен Радев в Пловдив на тържественото отбелязване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Честването се проведе на площад “11 май” пред Хуманитарната гимназия “Св. св. Кирил и Методий” и паметника на първоучителите.

„Пловдив е орисан да бъде сред първите. Доказа го през Възраждането, в борбата за църковна и политическа независимост. Нека помним, че тази пловдивска крепост на духа  е изграждана с всеотдайност, мъдрост и далновидност. Нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред хората, които обогатяват нашата ценностна система и които носят в себе си достойната искра на знанието! Това е денят на чиста и светла радост, денят на българската азбука, който ни събира край храмовете на българския дух”, каза още държавният глава.

Празникът събра представители на държавната и общинската власт, политици, просветни и културни дейци, общественици, учители и ученици. В обръщението си към тях кметът на Пловдив Здравко Димитрова заяви, че нашата азбука е част от оцеляването ни като нация, нестихващ извор на вдъхновение за поколенията и един от най-силните аргументи да сме достойни на картата на европейската и световната култура.

„Нека помним имената на първоучителите и пазим свято заветите на книжовността, с която ни е дадена силата и мощта на словото. Днес все по-често говорим за свободата на словото и все по-малко за отговорността към него. Мъдростта идва с опита, но нека не пропускаме уроците на историята в стремежите си към светлото бъдеще. Книжовността не е само мощ и сила, тя е единственият сигурен инструмент за оцеляване в объркания ни виртуален свят“, каза в словото си кметът.

Пловдивският митрополит Николай, който отслужи молебен в храм „Св.св. Кирил и Методий“, благослови всички учащи, преподаватели и дейци на културата. „Бог не остави българския народ да живее в смъртната сянка на невежеството. И това извърши чрез апостолското дело на Кирил и Методий. Днес нашият народ тържествува“, каза владиката, след което бяха поднесени венци и цветя пред монумента на светите братя.

Началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“ бе водено от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от Хуманитарната гимназия, която носи иконата на първоучителите. В него се включиха представителни групи на училища.

Въпреки празничния ден, родители на ученици от Хуманитарната гимназия привлякоха вниманието с протестни плакати. С призиви „Незабавен ремонт!“, „Мизерия в 21 век!“, „Гавра с деца и учители!“ те настояват за спешна реконструкция на сградата. Снимки от плачевното състояние на фасадата и класните стаи илюстрираха мотива за исканията им. Проектът за реставрация е готов. Количествено-стойностната сметка сочи, че са необходими 6,5 млн. лева. “Президентството е единствената институция, пред която не сме протестирали”, заявиха родителите и добавиха, че няма да спрат, докато не бъдат отпуснати средства за ремонта, за да започне още тази година.

Пред сградата на БНБ концерт изнесе духовият оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив. На площад „Римски стадион“ бе вторият концерт от програмата на представителен духов оркестър на ВВС. На стълбите на „Каменица“ тържествен поздрав към официалните гости и пловдивчани отправиха заедно хорове към НУМТИ, към ЦПЛР – ОДК – Пловдив, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, Детска вокална формация „Омайниче“, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“. Под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева те спазиха традицията и изпяха заедно „Върви, народе възродени”, химна на Пловдив и “Де е България”.

В 16 часа на площад „Стефан Стамболов“ започва концертът на АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” с участието на състави от факултет „Музикален фолклор и хореография“, академичен народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев, Академичен фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител.

В 18:30 часа е концертът на група „Дел Падре“ с микс от фламенко ритми и балкански фолклор.