Ще се търси съгласие от родителите да ги тестват

Служебните министри да разработят по-добра комуникация с обществото и да предупреждават за мерките по-рано, отколкото ги въвеждат, за да може хората подготвени. Това поиска президентът Румен Радев на среща с министри от служебния кабинет и настоя учениците да бъдат върнати в клас.

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че относно учениците ключовото е осигуряването на безопасна среда на базата на тестове, за да стане възможно да се върнат на училище и  допълни: “Докато съм здравен министър, няма да позволя да се бърка в носа на децата. Има щадящи тестове, които са като близалки или отделяне на слюнка и всяко дете може само да направи без това да му навреди. Ако родителите са съгласни с такъв подход, то това е начин да бъде осигурена безопасна среда”.

Кацаров поясни, че ако финансовото министерство осигури необходимите средства, до 7-10 дни е реалистично тестването да влезе в сила и децата от 1 до 4 клас да бъдат върнати в училище.

От 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е увеличил около 3 пъти, а на карантинирани деца –  5 пъти. Има около 12 000 карантинирани в училище и около 2000 в детските градини. През последните 15 дни този процент се движи между 10 и 12 от заболелите в страната“, каза министърът на образованието Николай Денков.