Румен Радев влезе на държавния изпит на зрелостниците от ПГ по хранителни технологии и техника, които анализираха качеството на сирене, вино, натурален сок и кисели краставички

От Учебната компания изпратиха държавния глава и експертите му с подаръци – произведен от учениците билков крем с невен и гроздови семки, балсам за устни и ароматизатор

Президентът Румен Радев наблюдава хлебни дрожди под микроскоп и видя нагледно как се откриват нежеланите вещества в сирене, вино, натурален сок и кисели краставички тази сутрин в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Държавният глава бе на посещение в училището, за да разгледа специализираните лаборатории, обновени по проект за модернизация по ОП „Региони в растеж“. Визитата му съвпадна с държавния изпит на зрелостниците от професии „Биотехнолог“ и „Техник-технолог по качество на храни и напитки“, така че той успя да наблюдава работата на 12-класниците по изпитните задания. Практическата част се проведе в специализирания кабинет по контрол на качеството и безопасността на храните.

„Може ли да установите дали това сирене е произведено само от мляко или има палмово масло и други примеси?“, попита ги Радев. Влади, който трябваше да анализира сирене, обясни, че изследва маслеността, сухото вещество, водата, а директорът на гимназията инж. Людмила Ганчева направи уточнението, че в учебната лаборатория се въздържат от оценки за продукти на компаниите на пазара. Тя добави, че разполагат също с почвоанализатор, рефрактометър за измерване на захари, алкохолен градус и др., спектометър с LCD екран – един от най-важните инструменти за контрол на качеството.

Президентът видя през микроскоп в лабораторията по микробиология как се размножават хлебни дрожди. Преподавателите по специални предмети, поставили заданията, обещаха да отчетат присъствието му на изпита, което е повишило градуса на емоцията при 12-класниците.

Затова пък членовете на Клуб „Клио“ посрещнаха без каквото и да е притеснение държавния глава, даже му направиха интервю за училищния вестник, носител на национални и международни награди. Цветомир Петков спечелил кастинга за това кой да задава въпросите, представи се и директно атакува Румен Радев: „Защо избрахте да сте летец?“

Държавният глава разказа, че така сбъднал детската си мечта, а решението да служи във военната авиация взел, когато бил в 3 клас.

„Навремето имаше пътуващи книжарници, които обикаляха селата – там видях книгата „33 стъпала в небето“, където по много интересен начин беше описана физиката на летенето, основните закони на аеродинамиката и тя ме завладя. Рискова професия, с много отговорности, но която дава огромно удовлетворение. Преодолявайки себе си, човек стига предела на възможностите. Всяка професия е красива. Важно е да я работите с желание и с чувство за отговорност. Качеството и безопасността на храните са изключително важни. Навлизат много нови технологии и от гимназия като вашата зависи бъдещето на планетата, здравето на населението, функционалната дееспособност на българите“, каза Румен Радев.

На въпрос защо е избрал да се кандидатира за президент, той отговори, че това е начин да продължи да служа на обществото и на България.

„За да променя много неща към по-добро. Ако направим паралел с обществената значимост на предишната ми професия, с всеки полет военният летец рискува съзнателно своя живот в името на другите. Така и политиците трябва да са готови да жертват себе си за обществото, а това при тях невинаги се получава“, коментира държавният глава и позира за снимка на първа страница на школския вестник.

Маринела Гетова добави, че дори и по време на пандемията училищното радио не е прекъсвало. Новинарите правили записи у дома, които пращали до своите съученици.

Във фоайето на втория етаж на училището Радев се запозна с проекта за STEM център, по който ПГ по хранителни технологии и техника е спечелила от МОН 300 000 лева. Сертифицираният Гугъл обучител и преподавател по английски език Светослава Шишиньова представи на интерактивния екран как ще бъде преобразен вторият етаж по проекта „Лемниската“ – иновации, базирани на технологии и работа в облачна среда. Проектът залага на наука, технологии, математика, инженерство. Фоайето ще се превърне в място за социализация, където ще се представят проекти и ще бъдат обособени две малки библиотеки със специализирана литература. Всеки от седемте кабинета ще има уникален дизайн и име спрямо дисциплините, по които ще се преподава. На въпрос на президента подготвени ли са учителите да се справят с предизвикателството тя обясни, че през лятото се предвиждат обучения и покани държавния глава на откриването през септември.

Директорът инж. Людмила Ганчева показа на президента и обновената библиотека с читателски кът.

На финала той се срещна с преподавателския екип, който сподели, че има нужда от актуализация на учебниците по професионална подготовка.

Младите предприемачи от Учебна компания „Скай бюти козметик“ изпратиха гостите с подаръци – билков крем, балсам за устни и ароматизатор, ухаещ на лавандла. Презиентът Даниел Брайков поясни, че кремът е от естествени продукти и съдържа невен, какаово и кокосово масло, както и гроздови семки.