Румен Радев посети Центъра по технологии на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски“

Ако искаме България не само да консумира технологии, а да бъде на световната карта като страна, която разработва технологии и нови продукти, това няма как да стане без изграждането на съвременна образователна и научна инфраструктура. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща с млади учени от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски“. Президентът посети днес Центъра по технологии на висшето училище, разгледа лабораториите, в които работят младите учени, и проведе среща с ръководството на университета.

По думите му, приоритет на всяко висше учебно заведение трябва да бъде не само да може да извършва приложни изследвания и изследователска дейност, но и да дава краен продукт, който да бъде интелектуално защитен, да има излаз на пазар и висока добавена стойност. „Огромният интелектуален труд на младите учени трябва да има своята практическа реализация, така че да имат не само самоиздръжка, но и университетът да разполага със средства, с които да развива още по-напред науката“, заяви държавният глав.

Румен Радев се обърна към младите учени и подчерта, че техният избор на професионално развитие е важен за България. „Пожелавам ви със същата енергия, устрем и отдаденост да работите така, че нашата наука и образование да се движат напред“, заяви Радев и подчерта, че предизвикателствата пред днешната българска изследователска дейност е изграждането на още по-успешни партньорства с бизнеса.

От ръководството на висшето училище заявиха, че ще продължат да търсят възможности за представяне на своя труд пред частния сектор и за набиране на повече финансиране за научна дейност. „Бихме искали да получим възможност от аналогия и прототип да стигнем до краен продукт, който да бъде и продаваем“, подчерта заместник-ректорът на университета проф. Невена Милева. В срещата участва и ректорът проф. Румен Младенов.

„Трябва държавата да се ангажира и да осигури тези ключови инвестиции в иновации и конкурентоспособност, за да се реализира и трансформацията в българската икономика“, заяви президентът. И подчерта, че помощта на държавата трябва да е насочена към развитието на капацитета на научните центрове, така че да реализират добавена стойност и да се самоиздържат.

Обсъдени бяха и перспективите за привличане на инвестиции към научната дейност във висшите училища чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Държавният глава се запозна с усилията и постигнатото от университета за внедряване на патенти. На срещата бяха представени и готови продукти, плод на усилията на младите учени.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.