Своята формула за това как се става ефективен лидер разкри Румен Радев на среща със студенти за бъдещите предизвикателства пред младите хора у нас

„Ако говорим за войната в Украйна, трябва да отчетем, че ще има вторични вълни на дестабилизация и те чукат на вратата. Един от проблемите е голямата продоволствена криза, която ще настъпи“.

Това прогнозира президентът Румен Радев на среща със студенти от Аграрния университет днес. „Бъдещите предизвикателства пред младите хора в България“ бе темата, по която Студентският съвет на вуза покани за разговор държавния глава. Той бе посрещнат от ректора проф. д-р Христина Янчева и нейния екип, а препълнената със студенти аула бурно го аплодира. Позиции на първия ред заеха ректори и зам.-ректори на пловдивските висши училища, както и кметът Здравко Димитров.

„Украйна е вторият по големина производител на пшеница. Какво означава това при сегашното военно положение? Огромен проблем за целия свят. Имаме отстъпление от производството на зърнени храни, мляко, млечни произведения и месо”, каза Радев и маркира проблемите пред родното селско стопанство, както и структурния дисбаланс.

„Начинът на формиране на субсидиите стимулира едрите земеделски производители, а дребните изоставиха селата, тъй като не можаха да се справят. Трябва да се мисли как субсидиите да останат при хората, които произвеждат плодове, зеленчуци, занимават се с пчеларство и животновъдство“, каза още президентът и добави, че в основата на всяка икономика и съществуването на всеки индивид стои продоволствието.

Честта на води разговора с държавния глава се падна на председателя на Студентския съвет на вуза Христо Козаров, който постави началото с въпроса как се става успешен лидер. Радев разкри своята формула за ефективно лидерство, която еволюирала от времето, когато бил командир на авиобазата в Граф Игнатиево до днес. При 44-седмично си обучение във Военновъздушния колеж „Максуел” в Алабама имал възможност да чете много специализирана литература за лидерството и започнал да сравнява написаното със своята работа. Така си изработил прости правила, които безрезервно спазва и до днес: Имай визия за структурата, в която ще отидеш, създавай стандарт, развивай средата, споделяй успеха, поемай вината, работи така, че като напуснеш, да оставиш организацията в по-добро състояние.

Студентите питаха президента за Зелената сделка, при което той акцентира, че най-важното е да не загубим автономност на нашата енергийна система. Същото се отнасяло и за селското ни стопанство.

„Трябва да направим така, че всяко достижение в науката да го претворяваме в живота. Нуждаем се от практико-приложно образование“, каза държавният глава в отговор на въпроса за това как трябва да се развива аграрното образование в България.

Той получи кошница с даровете на университета – вино, плодове и мед, произведени в опитните полета, лаборатории и избата на висшето училище.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.