Татковци от ДГ „Майчина грижа“ учат деца как да пазят очите си здрави и да майсторят пици, в ДГ „Росица“ спортуват заедно и четат с мама и баба, а ДГ „Незабравка“ в Кричим издава месечен бюлетин

Как родителите да бъдат привлечени като партньори и да са съпричастни към дейностите в детската градина за постигане на по-ефективна комуникация и образователни резултати. Това обсъждаха 24 директори и учители от 14 детски градини в общините Пловдив, „Родопи“, „Марица“ и Кричим. Домакин на семинара дискусия със споделяне на добри практики за сътрудничество с родителската общност бе ДГ „Буратино“. Събитието бе организирано от старши експерта по предучилищно образование Добринка Минева по плана на Регионалното управление на образованието.

„Избрах неслучайно тази тема, защото през настоящата учебна година МОН постави акцент върху ранната детска грижа, адаптацията на децата в детската градина и подготовката им за училище. А най-добрите помощници на учителя за постигането на тези цели са родителите. Ако не направим по-ефективно взаимодействието си с тях, няма как да очакваме резултати“, коментира Добринка Минева.

Видео презентацията на педагогическия екип на ДГ „Майчина грижа“ бе с гласа на едно от децата, което разказа за професиите на родителите, които са им гостували. При тези срещи научили как да пазят очите си здрави, как се грижат за животните във ветеринарната клиника, а татко италианец даже майсторил пици пред тях. За Международния ден на майчиния език родителите им чели на арменски, руски и английски, след което превели историите. Детската градина си имала библиотека, в която редовно гостувала Феята на приказките. Татковци помагали в боядисването на стаите и се грижели за двора, а от детската градина ги удостоявали с „Благодарници“ за оказаната подкрепа. Малчуганите си направили еколаборатория, където събират дъждовна вода и сухи листа, засаждат билки и се грижат за заек. Отново с помощта на родителите. Те ги подкрепяли и в благотворителните инициативи. При последната оформили календар с техни рисунки, а средствата от продажбата дарили на деца без родители.

Деца и родители от ДГ „Росица“ пък заедно посетили работилницата по керамика и грънчарство в културно-информационен център „Малтепе“, заедно отбелязвали официални и битови празници, празнували рождени дни, спортували на стадиона и Гребната база, засаждали цветя и изработвали декори. „Четем с мама, баба, батко и кака“, „Професиите на моите родители“ и „Дейности у дома“ са други от реализираните съвместни инициативи.

Предучилищният педагог от ДГ „Незабравка“ в Кричим Марияна Ангелова се похвали с месечен бюлетин за родители на нейната група „Бърборани“. В него може да се прочете за реализираните от децата дейности, разпределени тематично в рубрики. Изборът за това кой родител да бъде интервюиран ставал чрез жребий, теглен от дете от групата. Бюлетинът се разпространявал в затворената фейсбук група на „Бърборани“ и имейлите на родителите. Ангелова представи също онлайн изложби и арт ателиета, тематични дни и седмици, благотворителни акции и базари.

Най-добрите презентации са публикувани в раздел „Добри практики“ на сайта на РУО- Пловдив.