В НБ „Иван Вазов“ монтират тъкачен стан за проекта „Истории за книгите и занаятите“

Световните традиции за оформление на книги ще бъдат представени на в НБ „Иван Вазов“ на 11 май в читалнята на сектор „Изкуства“. Предвидена е и презентация на д-р Петко Георгиев, а публиката ще може нагледно да види как се изработва една книга.

Събитието е част от най-новия проект „История за книгите и занаятите“, който се финансира от Фондация „Пловдив 2019“.

Следващата майска инициатива по проекта е в партньорство с Регионален етнографски музей, който ще участва с изложба – разказ за бакърджийския (медникарския) занаят – един от най-добре развитите през Възраждането в Пловдив. В дните от 22 до 29 май фотографии ще пресъздават занаятчийската чаршия, а във витрини ще бъдат показани истински експонати. Тънкостите на занаята ще разкрие най-възрастният пловдивски бакърджия Благой Попов.

За онагледяване на разказите за занаятите Национално движение „Работилница Седянка“ в продължение на пет дни – от 12 до 16 юни, ще гостува с изложба на шевици, дантели и необходимите инструменти за направата им, а всяка вечер майстори ще правят работилници, в които може да се включи всеки желаещ. В Библиотеката ще бъде монтиран и истински стан, на който посетителите ще имат възможност да пробва как се тъче платно.

За да се съхранят опитът и впечатленията, събрани по време на проекта, ще се изготви и издаде библиография „Занаятите в Пловдивския край“ (от Средновековието да наши дни). Тя е дело на отдел „Краезнание“ към НБИВ и ще бъде отпечатана до края на годината.