Призьорите от януари 2016 година с президента Росен Плевнелиев.

Образователни институции и младежи ще научат повече за инициативата на 10 февруари в Дома на културата

Призьорите от януари 2016 година с президента Росен Плевнелиев.
Призьорите от януари 2016 година с президента Росен Плевнелиев.

Каква е идеята на Международната награда на Херцога на Единбург и кой може да се състезава за нея ще обяснят на 10 февруари в град Пловдив представители на едноименната фондация. Целта на посещението е да се представи програмата пред местните образователни институции, младежи и общински представители, които да научат повече за инициативата и как биха могли да станат част от международното й семейство.

Четири бронзови значки спечелиха през миналия месец пловдивски ученици, които успяха да достигнат до финала на конкурса. Илиян Дончев и Ралица Костадинова от Професионалната гимназия по електротехника, Даниела Кюркчиева от Професионална гимназия „Ана Май” и Димитър Петров от Професионална гимназия „Пеньо Пенев” бяха сред 70-те младежи между 14-24 години, които през 2016 година участваха активно в програмата. С участието си в три направления – спорт, доброволческа дейност и развитие на личностни умения, четиримата достигнаха бронзово ниво и получи значка – награда от херцога на Единбург и сертификат. Отличията им бяха връчени от президента Росен Плевнелиев.

Международната награда на херцога на Единбург е водеща младежка програма за личностно развитие и постижения, създадена преди 60 години в Англия от съпруга на Кралица Елизабет II –Херцогът на Единбург. Днес програмата работи в над 140 страни по целия свят. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни.

Младежи на възраст от 14 до 24 години участват в Програмата на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Във всяко ниво си поставят предизвикателни и развиващи ги цели в направленията доброволчество, физическа активност и практически умения и взимат участие в приключенско пътуване. Инициативата стимулира младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.

Представителството на наградата в България вече е лицензирало 33 организации, които предоставят на младежи възможност за участие в програмата. Обучени са лидери, които работят с участниците. Над 400 младежи от страната участват в програмата и всеки ден постигат своите индивидуални цели.

Началото на срещата е 15 часа в Дома на културата.