Художници ръководят творчески работилници за графити в Тютюневия град

Творчески занимания, свързани с художествената литература, с участието на полски и български творци, ще се състоят на 13 и14 юли в СКЛАД в Тютюневия град в рамките на проекта „Азбуките на поезията – латиница и кирилица“. Той е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“ и се реализира съвместно с Дом на литературата в Лодз (Полша).

По време на уъркшопите, ръководени от художниците Виктория Георгиева и Евелина Курковска, ще бъдат създадени графити, вдъхновени от темата за преплитането на кирилицата и латиницата. Входът за творческите работилници е свободен, като желаещите могат да заявят участие на имейл адрес: plovdiv@dom-literatury.pl

На 13 юли от 18 часа в квартал „Капана“ ще бъде представена официално двуезична антология с творби на автори от Пловдив и Лодз, подготвена специално за годината, в която градът под тепетата е Европейска столица на културата. Изданието съчетава два шрифта – българската кирилица с латинската азбука.

Авторите, чиито творби са поместени в книгата, са тридесет и трима – 22 от Полша и 11 от България. Изданието е предимно поетически сборник, с допълнение от есето на Георги Господинов  – „Невидимите кризи“, разказа на Здравка Евтимова –„ Кръв от къртица“, както и два полски разказа и фрагмент от роман.

На  13 юли полските автори Рафал Гавин, Марчин Балчевски, Мачей Роберт, Пьотр Гайда и Моника Мошевич ще пристигнат в града под тепетата, за да се срещнат с пловдивската публика. В дискусията ще се включат пловдивските автори Иван Вълев и Ина Иванова.

Графичният проект на двуезичната антология е подготвен от Агнешка Совала-Козловска. Изданието се състои от 30 платна с размер 28х37 см, направени на ситопечат, в декоративна опаковка. Книгата се състои от раздели на полско-българската антология, написани на двата езика.