С интердисциплинарен урок по история и литература ОУ „Васил Петлешков“ отбеляза 150 години от гибелта на Апостола

С интердисциплинарно занятие по история и литература „Образът и личността на Левски в миналото и днес“ ОУ „Васил Петлешков“ се включи в националната инициатива „150 урока за Васил Левски“

Образът на Дякона бе представен в литературен и исторически план, посредством 11 глава на повестта „Немили-недраги“, описанието, направено в писмото на Христо Ботев, и Устава на БРЦК и ВРО. Седмокласниците направиха литературно-исторически очерк на Апостола чрез съпоставянето на художествен и исторически текст. Разполагаха с линк към 11 глава на Вазовата повест и с аудиофайл на текста, в който четци бяха и преподавателите, инициирали урока – литераторът Виолета Дончева-Дернева и историкът Николина Барбутева.

Учениците работеха с хромбуци във виртуална класна стая, в която изпълняваха заданията си върху лист за самостоятелна работа, в който с конкретни примери от художествения текст откриваха портретна характеристика, възходяща градация, метафора, олицетворение, сравнение. Отново чрез 11 глава на „Немили-недраги“, писмото на Ботев и Уставите на БРЦК и ВРО търсеха исторически факти за Левски и неговите личностни качества. Сравнявайки художествения и историческия образ на Апостола и познавайки революционната му дейност, те направиха обобщение на личността на националния ни герой.

Виртуални гости на урока бяха и родители, които се включиха чрез Google Meet.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.