С интердисциплинарен урок по история и литература ОУ „Васил Петлешков“ отбеляза 150 години от гибелта на Апостола

С интердисциплинарно занятие по история и литература „Образът и личността на Левски в миналото и днес“ ОУ „Васил Петлешков“ се включи в националната инициатива „150 урока за Васил Левски“

Образът на Дякона бе представен в литературен и исторически план, посредством 11 глава на повестта „Немили-недраги“, описанието, направено в писмото на Христо Ботев, и Устава на БРЦК и ВРО. Седмокласниците направиха литературно-исторически очерк на Апостола чрез съпоставянето на художествен и исторически текст. Разполагаха с линк към 11 глава на Вазовата повест и с аудиофайл на текста, в който четци бяха и преподавателите, инициирали урока – литераторът Виолета Дончева-Дернева и историкът Николина Барбутева.

Учениците работеха с хромбуци във виртуална класна стая, в която изпълняваха заданията си върху лист за самостоятелна работа, в който с конкретни примери от художествения текст откриваха портретна характеристика, възходяща градация, метафора, олицетворение, сравнение. Отново чрез 11 глава на „Немили-недраги“, писмото на Ботев и Уставите на БРЦК и ВРО търсеха исторически факти за Левски и неговите личностни качества. Сравнявайки художествения и историческия образ на Апостола и познавайки революционната му дейност, те направиха обобщение на личността на националния ни герой.

Виртуални гости на урока бяха и родители, които се включиха чрез Google Meet.