Предложението е на синдикат „Образование“ по повод новата Наредба за провеждане на конкурсите, която готви МОН

Представител на синдикатите да замени член на Обществения съвет в конкурсите за директори. Това предлага синдикат „Образоване“ към КТ „Подкрепа“ във връзка с подготвяната от Министерството на образоването и науката  нова Наредба за провеждане на конкурси за директор на образователните институции.

„Нашият мониторинг в работата на обществените съвети потвърждава безспорните дефицити по отношение на експертност, мотивация за участие и често неспособност за партниране. Въпросът дали във всички съвети влизат действително грамотни представители е по-скоро риторичен. Техните представители трябва да са добре подготвени и запознати с нормативната уредба в системата на образованието, за да могат да оценяват компетентно знанията и възможностите на кандидатите за директори“, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

Предложението е в комисиите за избор на директори да бъдат включени представители на синдикалните организации от съответната образователна институция, Мотивите са, че те до голяма степен били запознати с нормативната уредба, можели компетентно да оценят визията за развитието на учебното звено на кандидата и личностните му качества, ако той преди това е бил част от екипа на институцията.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.