80 на сто от висшите училища са в онлайн среда, на среща с министъра на образованието Даниел Парушев ще настоява за задължително връщане на присъственото обучение от март

Даниел Парушев е председател на Националното представителство на студентските съвети (2020 –2022 г.). Има амбициите са повтори мандата си. Завършва бакалавърска и магистърска степен по бизнес администрация в УНСС. Изучава втора магистратура – „Мениджмънт на недвижимата собственост“, отново в УНСС.

Разговаряме за предизвикателствата, свързани с пандемията и онлайн обучението, както и за актуални теми за системата на висшето образование.

–          Г-н Парушев, какъв процент от университетите се обучават присъствено с условието за наличие на зелен сертификат и кои продължават онлайн? Какви са нагласите на студентите и как това се отразява на качеството?

–          Това е въпрос, който непрекъснато дискутираме и с ръководствата на университетите, и с министерството на образованието. На 1 февруари предстои да проведем среща с министрите на образованието и на енергетиката. На нея ще има представители на всички висши училища от страната. Един от въпросите, който ще предложим за дискусия, е присъствената форма на обучение. По наши данни 80% от висшите училища в страната са в онлайн среда. Това е по-лесен вариант и за ректорските ръководства, и за преподавателите, но за съжаление и за самите студенти. Сред колегите вече се е настанило усещането, че така е много по-лесно и изискванията са по-малко, ако се обучаваш от разстояние. Ако в началото на пандемията 80-90 на сто от студентите си включваха камерите по време на лекции, в момента не можем да намерим дори 10%. Едва 20% от висшите училища изискват зелен сертификат за присъствено обучение, останалите са взели решение да прехвърлят образователния процес във виртуалното пространство. В момента не си даваме сметка, че след три-четири години младите хора, които днес са принудени да се обучават в електронна среда, изобщо няма да са подготвени за пазара на труда. Ако един бизнес има възможност да се възстанови, след като е бил затворен, то това не може да се каже за висшето образование.

–          За какво ще настоявате на срещата с министрите?

–          Пред акад. Николай Денков ще настояваме за промяна на заповедта и за задължително връщане на присъственото обучение от месец март. Второто, което ще поискаме, но от министъра на енергетиката Александър Николов, е университетите да се разглеждат като битови потребители, а не като юридически лица, защото изнемогват от високите сметки за ток.

Вече имахме среща със зам.-министъра на труда и социалната политика Иван Кръстев и с началника на кабинета Стоян Мирчев, на която обсъдихме възможностите за програми за младите хора, свързани с кариерното им развитие. Зам.-министър Кръстев сподели резултатите от проучване, според което 95% от участващите в „Старт в кариерата” остават на работа и след края на програмата и заяви, че се очакват нови възможности по нея.

На среща с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов разговаряме за възможностите за съвместно провеждане на еко инициативи и дейности за ограничаване на вредните емисии. Бяха обсъдени и шансовете за стажантски програми, чрез които младите хора да се запознаят отблизо с дейността на МОСВ.

–          В предизборна кампания сте – на какво залагате в платформата си?

–          Концепцията ми е събрана в 22 страници. Ще посоча някои от акцентите. Настояваме за увеличение на стипендиите с 10%. Така минималният размер да бъде от 85 на 100 лв., а максималният от 180 на 200 лв. Докторантската от 500 да стане 550 лв. Това е задължителна мярка и министър Денков смята, че е добре да се случи. Държавни стипендии да има и за студентите от частните висши училища и не също да участват в разпределението на легловата база за общежитията. Трябва да се вдигне коефициентът на определени специалности, за да могат съответните висши училища да получават по-добра субсидия. Бюджетите на студентските съвети също трябва да бъдат преразгледани, като нашето предложение е да бъдат увеличени двойно. Що се отнася до реализацията на студентите, 75% се позиционират на пазара на труда. Данните са на НОИ.