„Всяка промяна започва от промяната на съзнанието. Вижте човека, а не количката!“. Това свое убеждение сподели в разговор с ученици от Професионалната гимназия по туризъм предприемачът, параолимпиец по спортна стрелба и първи телевизионен водещ в инвалидна количка у нас Латин Банков. Поканата за гостуването дойде от гимназисти, автори на проекта „Училище – приятел на децата с двигателни проблеми“, който бе класиран за участие в националния кръг на олимпиадата по гражданско образование и получи признанието на комисията. В екипа на проекта участват десетокласници.

„Целта на проекта е да промени  нагласата на „обикновените“ хора към хората с двигателни проблеми. А също и  да покаже кое е правилното поведение в различните ежедневни ситуации- за да помогнем, без да обидим и да подкрепим, но като уважим достойнството на човека в инвалидна количка“, поясни Кристина Колева, която защити идеите на проекта на финалния етап на олимпиадата.

Латин Банков е лекоатлет, баскетболист, състезател по спортна стрелба и собственик на шивашка фирма за производство на дамски дрехи, а съпругата му е поела управлението на магазина. От 1987 г. той е на инвалидна количка. Предприемчивият пловдивчанин разказа за своите ценности, какво го вдъхновява, какви са целите и мечтите му, отговори и на всички въпроси и ги насърчи да общуват без притеснение с хора с двигателни проблеми. Гостът похвали екипа на проекта: „Браво на вас! Радостен съм – този проект показва, че най-накрая хората се събуждат“. След което има възможност да разгледа гимназията, която след основния ремонт през миналото лято вече разполага с достъпна архитектурна среда.

Латин Банков участва в различни каузи, свързани с възможността на хората с двигателни проблеми да живеят нормално.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.