„Всяка промяна започва от промяната на съзнанието. Вижте човека, а не количката!“. Това свое убеждение сподели в разговор с ученици от Професионалната гимназия по туризъм предприемачът, параолимпиец по спортна стрелба и първи телевизионен водещ в инвалидна количка у нас Латин Банков. Поканата за гостуването дойде от гимназисти, автори на проекта „Училище – приятел на децата с двигателни проблеми“, който бе класиран за участие в националния кръг на олимпиадата по гражданско образование и получи признанието на комисията. В екипа на проекта участват десетокласници.

„Целта на проекта е да промени  нагласата на „обикновените“ хора към хората с двигателни проблеми. А също и  да покаже кое е правилното поведение в различните ежедневни ситуации- за да помогнем, без да обидим и да подкрепим, но като уважим достойнството на човека в инвалидна количка“, поясни Кристина Колева, която защити идеите на проекта на финалния етап на олимпиадата.

Латин Банков е лекоатлет, баскетболист, състезател по спортна стрелба и собственик на шивашка фирма за производство на дамски дрехи, а съпругата му е поела управлението на магазина. От 1987 г. той е на инвалидна количка. Предприемчивият пловдивчанин разказа за своите ценности, какво го вдъхновява, какви са целите и мечтите му, отговори и на всички въпроси и ги насърчи да общуват без притеснение с хора с двигателни проблеми. Гостът похвали екипа на проекта: „Браво на вас! Радостен съм – този проект показва, че най-накрая хората се събуждат“. След което има възможност да разгледа гимназията, която след основния ремонт през миналото лято вече разполага с достъпна архитектурна среда.

Латин Банков участва в различни каузи, свързани с възможността на хората с двигателни проблеми да живеят нормално.