Учебна компания на МГ взе наградата за най-добра презентация на японски деликатеси

Ръчно рисувани с текстилни бои маски, маратонки, кецове, раници и чанти представиха младите предприемачи от Националната търговска гимназия на Международния панаир на учебните предприятия. За втора поредна година ТФ ФЕСТ се проведе във виртуалното пространство заради пандемията. Учениците от „Арт шок“ включиха в електронния си каталог също  рисувани дънки, тениски и шапки и взеха наградата за най-добро представяне в Инстаграм. Втората компания на гимназията – „Сиенна“, получи приза за най-добър каталог. Учениците предложиха екзотични видове чай – като се започне от ориенталски и лайм с джиндифил, и се стигне до естествено овкусен черен чай Ърл грей, ройбос с подправки и карамелизирани лешници. Сред десетките предложения в атрактивно оформения каталог имаше и Гънпаудър – безспорна класика и най-консумиран зелен чай в света, чието име идва от кръглата форма на листата, резултат от изпичането му в специални барабани.

В тазгодишното издание се включиха над 1600 участници от 166 тренировъчни фирми, 44 училища, 3 университета и 8 държави, сред които България, Белгия, Испания, Литва, Люксембург, Румъния, Словения и Черна гора. Събитието се провежда за 24 път с подкрепата на МОН.

Учебната фирма на Математическата гимназия заложи на японската храна. Предприемачите от „Суши травел“ предлагаха чийзкейк и панакота с матча, пролетни рулца, татаки с риба тон, джинджифил, сусамово масло, чили и лимо, както и саба суши с филе от скумрия. Те бяха отличени като компанията, оформила най-добрата презентация. В електронния им каталог имаше още печен кецудан (свинско филе с яйца и японски ориз) и вегетариански рамен със сушени водорасли, гъба шийтаки, сусам, чесън, соево мляко, джинджифил, чесън и нудли.

Участниците от учебните предприятия търгуват с посетителите на Панаира през онлайн магазини, създадени специално за изданието в платформата 2021.tffest.bg, като водят преговори и сключват сделки помежду си в самостоятелен сървър в Discord. На изложениато бяха отворени 122 магазина, като за трите дни на ТФ ФЕСТ са реализирани близо 10 000 сделки за над 70 милиона лева.

Участниците се състезаваха в 15 конкурса, оценявани от комисии с представители на бизнеса, университетите, държавната администрация и неправителствения сектор, които оценяват основните ключови компетенции, придобити в учебно-тренировъчна фирма. Същевременно се оценява и познаването на административните процедури за създаване на собствена фирма, разбирането на принципите на счетоводството, търговското и данъчното законодателство, съзнание за бизнес етика и социална отговорност, разбиране на пазарните механизми, познаване на техниките за продажби и реално планиране.

Днес Мрежата на българските учебни предприятия обединява 382 ученически и 4 студентски фирми в 69 училища и в 2 университета на страната.