Ограничителните мерки и частичното затваряне заради коронавируса да бъдат удължени поне една седмица след Нова година, предложи шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по време на брифинг на здравното министерство с участието на Българския лекарски съюз. По думите му това се налага, защото веднага след новогодишните празници започва поредица от имени дни.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров засега е рисковано да се разхлабват ограничителните мерки, защото лавината ще залее отново болниците. Той изцяло подкрепя да не бъдат сваляни, но не се ангажира с предложение докога да действат или кога да бъдат вдигнати. Той подчерта, че от БЛС настояват да не бъдат отпускани преди празниците. И напомни, че ако сегашният локдаун не беше въведен, щяхме да стигнем до ситуация, каквато наблюдавахме в Италия през пролетта – лекарите да решават на кой пациент да изключат апарата за дишане.

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че не се е отметнал от позицията си за запазване на епидемичните мерки. Той повтори, че за него е неприемливо да умират толкова много българи ежедневно.

“Аз ще настоявам мерките да останат достатъчно твърди, за да гарантират контрол върху разпространението на инфекцията и здрави българи”, каза още министърът.