Късно снощи в склада в Лозен са пристигнали още 90 000 щадящи теста, но и те няма да са достатъчни, заявяват от МОН

Предвид недостига на неинвазивни бързи тестове със слюнка, с които да са осигури двукратно изследване на учениците седмично, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предлага да се обмисли възможността за закупуване на бързи антигени тестове с назален секрет, които са с по-висока чувствителност. Освен липсата на достатъчен брой щадящи, които да гарантират безопасна учебна среда за всички ученици, той посочва малкото отчетени положителни резултати на направените до момента – 0,002. В доклада си до здравното министерство д-р Кунчев посочва, че е необходимо да се проведе допълнителен анализ на ефективността на използваните в училищна среда тестове за коронавирус.

Със заповед на министър Стойчо Кацаров, издадена вчера, е указано, че от 6 декември учениците от 5 до 12 клас ще се изследват веднъж седмично, а педагогическият и непедагогическият персонал – два пъти, с изключение на тези, които притежават зелен сертификат. Остава изискването за носене на защитна маска при престоя в училище

Междувременно от МОН съобщиха, че късно снощи в склада на БЧК са пристигнали нови 90 000 теста за ученици. Днес те ще се разпределят в училищата.

Така недостигът на тестове за изследването на учениците от 1 до 12 клас, които ще се върнат в клас в понеделник, намалява до 60 000 теста.

Все още обаче няма тестове за 13 декември.

В края на днешния ден МОН ще има информация колко родители и ученици са дали съгласие за възстановяване на присъственото обучение с тестване веднъж в седмицата.