Ученици от СУ „Любен Каравелов“ изчисляват съставките за отварата в казана на Хърмаяни, тълкуват фразеологизми и групират български музиканти

“За да напълни целия казан с отвара, Хърмаяни се нуждае  от 1/2 древна сол, 3/8 вампирено нишесте и малко ушна кал. Колко точно ушна кал й трябва?“. На този въпрос, свързан с един от главните герои на поредицата за Хари Потър, търсиха отговор участниците в предколедното състезание за знаещи, в което се включиха 160 ученици от СУ „Любен Каравелов“. Образователната надпревара „Лигата на Каравеловци“ е замислена в 5 кръга, които ще се проведат паралелно във всички класове от 5. до 12. В края на учебната година ще се реализира финалът, в който ще участват всички ученици, заемали челни места.

Състезателите в пъри кръг имаха за задача да се справят с въпроси от всички учебни предмети – науки, изкуства, български език и литература, безопасност на движението.

„Въпросите, които включихме, ги създадохме с колегите на ниво клас и ги записахме в обща споделена електронна таблица (нашата банка с въпроси). След това си разпределихме класовете и направихме състезанието в Kahoot. Въпросите бяха поставяни от учителите по съответните предмети“, обясни преподавателят по информационни технологии Божидара Илиева.

Какво означава фразеологизмът: “Говорим си на чужди езици?“ е друг от въпросите на първи кръг. От областта на природните науки децата умували в какво силите на триене превръщат енергията на движение на велосипеда: а) електрична енергия; б) светлинна енергия; в) топлинна енергия; г) няма верен отговор.

И тъй като фолклорът е запазена марка за училището, нямало как да минат без музикални въпроси: „В кой ред са написани само имена на български музиканти свързани с World Music?” а)Поли Генова,Мария Илиева,Графа ; б)Любо Киров,Хилда Казасян,Дико Илиев ;в)Валя Балканска,сестри Бисерови,Петър Янев ; г)+Стефка Съботинова,Иво Папазов,Теодоси Спасов

За 12-те отличени ученици са предвидени специални награди и грамоти. Грамоти получават и класиралите се на 2-ро и 3-то място – 24 ученици.