„До два-три месеца ще имаме ясна картина къде са проблемните точки в учебните програми“, каза в Пловдив министърът на образованието акад. Николай Денков

„Прегледът на учебниците ще отнеме цялото лято, защото това е доста обемиста работа“. Това каза днес в Пловдив министърът на образованието акад. Николай Денков по повод решението на МОН да започне преглед на учебното съдържание по общообразователните предмети от I до X клас. В целия процес ще се включат повече от 170 специалисти от цялата страна. Най-напред учители методици и психолози ще анализират учебните програми по различните предмети. Друга, по-голяма група, ще включва учители, излъчени от синдикалните и работодателските организации в средното образование и от Регионалните управления на образованието. Паралелно с това МОН ще поръча на независима социологическа агенция да направи допитване. Ще бъдат интервюирани представителни извадки от три целеви групи – учители по общообразователни предмети от I до X клас, ученици от I до X клас и родители на такива ученици. Анонимна онлайн анкета ще има и сред учениците от III до X клас в цялата страна.

„Започнахме с организация по прегледа на учебните програми, тъй като той трябва да предшества този на учебниците. Ще имаме достатъчно ясна картина до два-три месеца къде са проблемните точки. След това ще преглеждаме учебниците на база какво сме решили за съответната програма – дали проблемът е в учебниците или трябва да има радикални промени, произтичащи от програмата. Тогава ще трябва да се пишат вероятно нови“, коментира акад. Денков.

По думите му със сигурност ще има випуски и учебни предмети, за които ще трябват нови учебници. „Това няма да стане от днес за утре, но ако не започнем този процес сега, никога няма да го направим“, категоричен бе министърът.

На въпрос кога ще бъде преустановено тестването за ковид, той заяви, че е изпратил писмо до Министерство на здравеопазването, в което заявява, че броят на карантинираните учители и ученици е сравнително нисък и моли експертите да преразгледат мерките и да потърсят възможност да ги облекчат.