1191 от общо 6187 кандидат-студенти са поискали да учат „Маркетинг”, сочат разултатите

Правото се оказа с най-висок минимален бал на първо класиране в Пловдивския университет, сочат резултатите, които бяха обявени днес. Тази година приемните изпити бяха отменени и кандидатстването става само с оценки от държавни зрелостни изпити. В задочна и платена форма минималният бал е 35,10 от максималния възможен 36,00. Минималният за жени в редовна форма „Право” е паднал до 35,01.

Най-много кандидати са заявили като първо желание специалността „Право” в редовна форма – 510 души. Най-голям брой, независимо от поредността на желанията си, са посочили „Маркетинг” – 1191.

Записването на приетите след първо класиране ще продължи от 8 до 17 юли включително, само в работните дни. На 21 юли ще бъде обявено второ класиране. Тази година висшето училище не предвижда трето класиране, а само допълнително за запълване на единични свободни места в някои специалности.

Общият брой на кандидат-студентите за първо класиране е 6187, като от тях 2786 са се явили на конкурсните изпити от редовната сесия, а останалите участват единствено с оценки от ДЗИ, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Антон Илиев. Миналата година общият брой на участвалите в първо класиране е бил 5751 кандидати.

Общият брой на отличните оценки от редовната изпитна сесия е 282, от които 106 са пълните шестици. Най-много оценки 6,00 са получени по математика – 25, а общият брой на отличните бележки по предмета е 37.

Оценки „Много добър“ и „Добър“ са получили съответно 478 и 527 кандидати. Със среден резултат са 202 кандидати. Оценка „Слаб” са получили 184 човека, което е над три и половина пъти по-малко в сравнение с миналата година, уточни зам.-ректорът проф. д-р Антон Илиев.

По традиция изпитът по „Актьорство за драматичен театър се провежда през месец септември в три конкурсни кръга на 7, 8 и 9 септември.