Цялата държавна мощ се изсипва в “магистрала на знанието”, по думите на премиера Бойко Борисов

bigstock-pupils-raising-hand-during-geo-83001707

Правителството отпусна нови 308 880 лв. за изплащане на стипендии на ученици с постижения в областта на науката и на спорта. Средствата са предвидени по централния бюджет за финансови стимули по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища.

По бюджета на Министерството на образованието и науката и към общини се трансферират общо 62 235 лева за стипендии на ученици, постигнали високи резултати в областта на науката. За високите си спортни постижения възпитаници на общински и държавни спортни училища ще бъдат стимулирани със стипендии в общ размер на 246 645 лева.

Стимулите по Програмата са за деца и ученици, класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище, а в областта на спорта – на първо, второ и трето място на олимпийски игри, световно, европейско или балканско първенство, или ако са шампиони от финали на държавно индивидуално първенство.

„Държавата ще задължи всички деца да посещават училище и да излизат оттам ограмотени”, обяви днес премиерът Бойко Борисов, след като Министерски съвет одобри механизъм за взаимодействие между институциите, който да направи възможно това. Мерките предвиждат формирането на специални екипи, които ще издирват и пращат децата в училище, индивидуална подкрепа според нуждите на учениците и техните семейства, а при нужда – санкции и лишаване от помощи на тези, които не пускат децата в клас.

„Ще използваме всичките си ресурси. Това е най-важното нещо – това е „магистрала на знанието”, защото само така можем да постигнем по-голяма производителност на труда”, заяви премиерът.

По данни на Националния статистически институт през учебната 2015/2017 година 21 170 ученици са напуснали образователната система, което означава, че всеки седми ученик между 15 и 18 години не е в училище. Основните причини са свързани със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, етнокултурни фактори, проблеми, свързани с образователната система. Държавата си поставя за цел до 2020 година този дял да не надхвърля 11%.