Училища и детски градини ще получат финансиране за наемане на медиатори и други специалисти, както и за придобиване на квалификация по защитени специалности с недостиг на пазара на труда

Правителството отпусна 34,5 милиона лева допълнително по бюджетите на общините за училища и детски градини. По време на заседанието министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изтъкна, че с тези средства ще се помогне на училища и детски градини, в които има най-голям процент ученици, чиито родители са с нисък образователен статус и имат нужда от допълнителна работа и подкрепа.

„30,6 млн. лева от общата сума предоставяме за работата с деца и ученици от уязвимите групи, включително и за дейностите за предотвратяване на отпадането от образователната система. Близо 50 000 деца са върнати в класната стая“, каза премиерът Борисов по време на правителственото заседание.

По думите на министър Вълчев младите хора са най-малко склонни да работят като учители в образователните институции, които ще бъдат подпомогнати. Затова се предоставя допълнително финансиране за наемането на медиатори и други специалисти.

По време на правителственото заседание той напомни, че през 2018 г. за първи път Министерският съвет предостави такива средства за работа с децата от уязвими групи, за работата на учителите за допълнителни обучения по български език и др. Тогава над 900 общински училища и около 400 детски градини получиха близо 23 млн. лв. През следващата година бе разширен обхватът на училищата, получаващи това допълнително финансиране, като бяха включени и тези, в които се обучават ученици от гимназиален етап, за които отпуснахме над 25 млн. лв. През 2019 година бяха осигурени 29 млн. лв. допълнително за над 1500 училища и градини.

Останалите 4 милиона лева от общата сума, отпуснати за образование, правителството отдели за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности и специалности от професии, по които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. В тези паралелки учениците се обучават в сферата на автотранспортната техника, промишлената електроника, електрически превозни средства.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.