Младите хора се лутат, ние показваме колко велики са били българите, казват от „Бага-Тур”, които направиха фурор на събора в Рожен

DSCF6221

Аспаруховите българи възкръснаха на Роженския събор. Облечени досущ като далечните ни предци, членовете на школа „Бага-Тур” предизвикаха истински фурор на събора в Рожен, яхнали конете си. Да популяризират древните традиции на прабългарите, обичаите, културата, бита.  Това обединява членовете на сдружението, което демонстрира бойни умения и техники за радост на хилядите посетители на възроденото след 9 години прекъсване национално събитие.

Днешната реалност отнема на подрастващите досега с природата, малцина от тях са физически активни и със здрав хранителен режим. Свидетели сме на духовна разруха, на демографски срив, а младите хора са в непрестанно лутане кой път да поемат. На този фон удобно се настаняват агресията, наркозависимостта, хомосексуализмът и сектантството. Ние сме алтернатива, която цели младият човек да опознае собствените сили и възможности, да се закали физически и психически, да овладее агресията. В развлекателен вариант развиваме качества, хармонизирани с вселенските закони, разказа пред „Уча в Пловдив”  Диян Динков.

Той и колегите му от старозагорската школа, която е готова да отвори клонове във всеки град, в който се появят съмишленици, са дегизирани с реплики на облекло и атрибути от основаването на Българската държава. Членовете са си измислили знакова символика и обозначения, поздрав, специална терминология и правила за общуване. Обучението в овладяване на бойни умения и похвати е върху основата на източни и наши бойни традиции. Провокацията на сблъсъка с противника “очи в очи” е силен шок за много голяма част от начинаещите.

Школата е създадена преди четири години с подкрепа по националната програма за младежта, но към момента се самофинансира. През август “Бага-Тур” организират летен лагер с тренировки в село Ягода в подножието на Стара планина, който е отворен за всички желаещи над 10 години.

 

1 КОМЕНТАР

  1. БРАВО!! Четете книгите на Тохораз Изто, поинтересувайте се от неговото творчество, има какво да се научи винаги за древната ни велика история!

Коментарите са затворени.