6192 се включиха в редовната кампания на ПУ. Педагогиката е сред най-желаните. Кандидат-студентка посочи рекорден брой от 36 специалности

Специалностите „Право”, „Предучилищна и начална училищна педагогика” и „Национална сигурност” оформят топ 3 на най-предпочитаните от кандидат-студентите на Пловдивския университет. 746 са посочили правото като първо желание,  а 677 – педагогиката. Националната сигурност е с 408 първи желания.

Общо 6192 кандидат-студенти се включиха в редовната кампания за новата академична година, съобщи зам.-ректорът по учебна дейност доц. д-р Мария Стоянова. Тя уточни, че миналата година документи са подали 6000 души, което е изключителен резултат в ситуация на пандемия.

3406 кандидатстват само с оценка от ДЗИ, а останалите 2786 са се явявали на изпити. Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени на 7 юли, а от второ – на 21 юли.

Най-висока конкуренция се очертава в „Национална сигурност” редовна форма – 226 първи желания при обявен прием от 20 места, „Право” в задочна платена форма  – 224 първи желания при 20 обявени места, и „Психология” в задочна форма – 143 първи желания при обявени 15 места. При тези специалности за едно място, по първо желание, се борят средно 10 – 11 души. По общ брой на заявени желания на първо място е „Маркетинг”, редовно обучение, с 1190 включвания в списъците с желания на кандидат-студентите, следвана от „Бизнес мениджмънт”, редовно обучение – отбелязана от 1096 кандидати, и „Право” в редовна форма, пожелана от 946 души.

Традиционно на голям интерес се радват и специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика” в задочна и редовна форма, редовните форми на „Софтуерно инженерство” и „Софтуерни технологии и дизайн”,  и „Физическо възпитание”.

Кандидатът с най-много желания тази година е жена, отбелязала 36 специалности, първите от които са за Факултета по математика и информатика.

Най-младият кандидат в кампанията на ПУ „Паисий Хилендарски” е младеж на 17 години, който е кандидатствал за прием в специалността „Английска филология”. Най-възрастният кандидат е жена 58 години, кандидатствала за обучение срещу заплащане в специалност „Право” – задочна форма.