Трима пловдивски таланти и екип от учебна компания на ПГХТТ бяха наградени във виртуалната церемония  „Отличниците на България“

Гимназисти препоръчаха на МОН да разпореди маските да станат задължителни в часовете на 11 и 12 клас. Предложението бе направено по време на виртуалната церемония “Отличниците на България”, на която участваха просветният министър Красимир Вълчев и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Когато изтече срокът на онлайн обучението за гимназистите, от образователното министерство обмислят да издадат препоръка защитните маски за лице да се носят и по време на час. Целта е рискът от разпространение на коронавирус в училище да се сведе до минимум.

„Предложението маските за гимназистите да бъдат задължителни е много добро. Ще издадем препоръка, когато се върнем в училище това да се случи”, заяви Михайлова.

Трима пловдивски таланти бяха сред отличените на онлайн награждаването на четвъртия випуск. Бившият зрелостник от ЕГ „Пловдив“ Димитър Фердинандов се включи от Бирмингам, където е приет да учи аерокосмическо инженерство. Той влиза в списъка на отличниците с авторския си проект за колонизиране на Космоса. Първокурсникът обясни, че е избрал Великобритания заради възможността да работи с авиокосмически компании. Плановете му, след като се дипломира, са да надгражда знания и умения в центрове, които създават следващото поколение технологии за завладяване на Космоса. Зам.-министър Михайлова му пожела един ден да се върне да работи за България.

Още двама зрелостници от Пловдив получиха признание за изключителните си постижения и те са доскорошни възпитаници на Математическата гимназия. Димитър Чакъров – за нов поглед към теорията на числата и за разработките му в областта на криптографията. Димитър, за когото в „Уча в Пловдив“ нееднократно сме разказвали, е сред петимата ученици от цял свят, отличени от Масачузетския технологичен институт. Съученикът му Йордан Цонев пък е автор на робота Мородер, който ходи с помощта на изградена невронна мрежа. Йордан е проектирал хардуера и софтуера за робота.

Отличие получи и екипът на учебна компания „Sky Beauty Cosmetics“ на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Учениците са измайсторили крем за лице, който забавя стареенето на кожата. Продуктът, който съдържа три вида масло – какаово, гераниево и от гроздови семки, както и пчелен восък, цетилов алкохол, глицерин, амулгатори и вода, е получен в лабораториите на училището. Лаборантите са произвели още с билков крем с невен, натурална розова вода, балсам за устни, шампоан с масло от жожоба, ароматизирани свещи.