Пловдив е единственият град от Източна Европа, който ще вземе участие на срещата във Варшава

Зам.-кметът Стефан Стоянов на форум за технологични иновации в Лондон през 2019 г.

Зам.-кметът Стефан Стоянов ще участва в „Дискусия за дигиталната трансформация в училищата“ по покана на технологичния гигант Гугъл. Срещата ще се състои днес в специално технологично студио във Варшава, като събитието е част от серия срещи с водещи експерти от Европа.

„Заради успехите на пловдивските училища и общинската програма по модернизиране на образователния процес получих покана от Директора на сектор „Образование“ за Централна и Източна Европа на Гугъл Беата Галас за участие в дискусията“, коментира Стоянов.

Посещението ще му даде възможност и за няколко отлагани срещи с представители на образователната общност и колеги в Полша, както и с водещи технологични компании, чиито централи за нашия регион са във Варшава.

Пловдив е единственият град от Източна Европа, поканен на събитието.

Шеста поредна година Община Пловдив провежда политики по модернизиране на учебния процес, които включват обучения, сертифициране на учители, съфинансиране на училищни проекти за закупуване на специализирано оборудване. Още през 2019 г. всички общински училища въведоха облачни платформи за образование на водещите технологични компании Google и Microsoft. Всеки ученик над 4-и клас разполага с персонален акаунт и защитено пространство в акаунт на училището като част или целият образователен процес може да се изнесе на облачната платформа. Половината от учителите са преминали  обучение за последните години и в Пловдив работят близо 200 Гугъл сертифицирани учители и обучители. Над 90% от учениците в гимназиален етап използват ежедневно своите училищни електронни профили през учебната година.

От тази учебна година в Пловдив работят над 60 паралелки 1:1 в 9 училища, което означава, че всеки ученик и учител имат персонален компютър и е създадена среда за работа без хартиени носители. Моделът е изследван от екип на Пловдивския университет, по поръчка на МОН, и е показал изключителни резултати и приложимост в българските училища.

„Това е поредното признание, което градът ни получи за успешната дигитализация на образованието. Пловдив е в топ 50 на умните градове, и то с иновации в образованието, което го нарежда до градове като Токио, Сан Франциско, Хонконг, Монреал и други градове от САЩ, Канада, Германия, Швеция, Китай, Чили, Япония, Израел и Испания“, припомни Стоянов.

През 2020 г. Пловдив беше финалист в голямото състезание за политически практики „Иновации в политиката“ във Виена, където получи две номинации и признание от Европейската комисия за проект „Дигитализация на образованието в Пловдив“.