Празникът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ премина във виртуалните класни стаи, отличиха бивши и настоящи преподаватели по повод годишнината, награди получиха призьорите в училищните конкурси

„Бъдете смели! Смелите хора винаги успяват да постигнат повече! Куражът ни даде сили да преодолеем трудностите и да поставим началото на нови цели, педагогически практики, да бъдем гъвкави и актуални към едно толкова ново поколение деца и така бързо променящи се условия на живот, учене и труд!… Дайте шанс на мечтите си! Ценете и обичайте всичко, което Ви свързва със семейството, родното училище и родината! Пазете паметта  българска и корените си!“

Това послание запечатаха в капсулата на времето за следващите поколения учители и ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, което отбеляза своята 60-годишнина. Мерките, свързани с пандемията от COVID-19, не позволиха мащабен празник, на който замислените инициативи и събития да се случат присъствено. Въпреки ограниченията училището отбеляза юбилея си.

Дни преди да бъде разпоредено изцяло онлайн обучение за всички в Пловдив, учениците от начален етап отвориха металната капсула, за да прочетат какво са им завещали предишните поколения, отбелязали 40-годишнитата и половинвековния юбилей на училището. След което прибавиха и поръченията на поколението от 60-ата учебна година. Капсулата е поставена в специална ниша и затворена с мраморна плоча.

Във виртуалните класни стаи се проведе празничен час на класа и учениците разгледаха публикуваните на сайта електронни ресурси.

„Следвайте завета на нашия патрон Паисий Хилендарски – „Знай своя род и език“! Във Вас са вложени всички наши очаквания, упоритият ни труд и мечти за едно достойно поколение българи, което ще променя света към добро и ще запази любовта към родното училище. Не спирайте да търсите новото, да бъдете последователни в подготовката си, не се отказвайте пред трудностите, обичайте знанието!“, обърна се в приветствието си директорът Ирена Душкова.

Спазвайки противоепидемичните мерки тя събра педагогическия екип, за да отличи заслужили бивши и настоящи преподаватели. С плакет и грамота бе награден Соли Христов – директор на училището в продължение на 25 години, Виолета Говедарова – зам.-директор, Марияна Джонгарова – зам.-директор, Райна Чакова- учител, Светла Чакърова- учител, Иванка Мълчева -учител, както и настоящите педагози Николина Георгиева, Иван Даярски, Боряна Цекова и Николина Грудева.

Поздравителни адреси по повод юбилея бяха получени от министъра на образованието проф. Николай Денков, от кмета на община Пловдив Здравко Димитров, от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Във фоаето на училището е подредена фотоизложба с творби на участниците в конкурсите „Горди Паисиевци“ и „Аз обичам моето училище“.