От предучилищна група до зрелостници се включиха в инициативите на Ученическия съвет, събират посланията срещу тормоза в електронна книга

Фасадата на СУ „Хр. Г.Данов“ светна в розово тази вечер по повод деня срещу тормоза в училище. Идеята и реализацията на инициативата е на децата от 1 б и техния класен ръководител Ива Гешева. Тя намерила съмишленик в лицето на Йордан Иванов от специализираната компания за професионална аудиотехника, осветителни системи и мултимедия „Динакорд“ – баща на Данчо от нейния клас. Родителят прегърнал предложението и осигурил прожекторите за акцията. Точно в 17 часа училището грейна под звуците на хита на Майкъл Джексън „Ние сме света“. Първолаците се хванаха за ръце и оформиха кръг, а на финала на песента пуснаха своите розови балони в небето.

„Не можем просто да констатираме, че в училищата има агресивни прояви, трябва да направим така, че да не се случват. Децата се възпитават от малки в дух на толерантност, затова се радвам, че реализирахме днешната инициатива“, категоричен бе Йордан Иванов.

На въпрос как разбират днешния ден първокласниците Тони и Митко бяха категорични, че не трябва да се обиждаме и караме, а Симона добави: „“И момчетата да ми разрешават да играя футбол, а не да казват, че това не е спорт за момичета“.

В отбелязването на Деня на розовата фланелка се включиха от мъниците в подготвителната група на училището, до зрелостниците. Координатор бяха момчетата от Ученическия съвет, начело с председателя Емилиан Петров. Под мотото „Агресията ражда агресия, любовта – любов“ учениците от всяка паралелка отбелязаха по свой начин деня срещу тормоза в училище – пускаха балони, правиха постери и оригами, рисуваха сърца с телата си. Посланията и снимките на всяка паралелка ще бъдат събрани в електронна книга, която ще има и един хартиен екземпляр. „Ако някой е различен, ти подай ръка“, написа Христея от 4 а клас. А призивът на 11 а бе мисъл на Гьоте: „Който се отнася към хората според това, което са – ги прави лоши. Който се отнася към тях според това, което могат да бъдат, ги прави добри“.