dav
 

„По вода да ни върви – още 100 по 100 учебни дни“, си пожелаха днес първокласниците от СУ „Св.св.Кирил и Методий“. За 20 поредна година училището отбеляза стоте дни на първолака с празненство, в което най-малките показаха какво са научили от влизането си в класната стая. Централното фоайе събра постерите и проектите на децата, които с много фантазия и с подкрепата на родителите си бяха претворили първите месеци след прекрачването на школския праг.

Първолаче бе избрало да “построи” Античния театър от 100 мини макарона, а Мариян от 1 а клас бе измайсторил учищната сграда с дървени щипки. В друг от проектите стоте дни от първия звънец бяха „разказани“ с миди, оформящи красиво морско дъно. Първокласничка бе оформила с помощта на цялото си семейството стадион  – със старт и финал за спринта на всички букви в азбуката.

„Държах сладки бонбони, когато бях тяхната кутия. Но колко по-сладки са децата, за които отговарям, след като Лорин и майка й ме превърнаха в рамка за снимки“, „обясни“ новото си предназначение проектът на първокласничката от Монтесори паралелката. Идеята на Лорин била да даде втори живот на използвани предмети. Към нещата, които отново могат да бъдат полезни, тя бе добавила и дървени кутии за архивни снимки, където в бъдеще тя и съучениците й ще поставят учебните материали на 1 а клас.

Стотният ден в училище започна с „Молитва за България” на вокална формация „Лоли поп”. Директорът на училището Таня Николова призна, че за 100 дни е научила много по-малко неща от първокласниците.

„Възхищавам ви се, защото вече не сте онези плахи деца, които не знаеха какво е училище. А ученици, които имат желание да учат и се справят добре. Тук сме да ви поздравим за положения от вас труд. Вие вече можете да учите, а когато човек може да учи, той ще успее. Колко много трябва да учим ние, възрастните, от вас”, обърна се Николова към децата.

След което, със зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов и с кмета на район „Западен“ Димитър Колев се върнаха в първи клас с учениците от Монтесори класна стая. Щом се поздравиха на килимчето, дежурният Божидар рапортува, че е 28-ият ден от февруари, сезонът е зима, а навън е облачно. Всички обаче се съгласиха, че това не пречи да са усмихнати. На интерактивната дъска първолаците показаха, че отлично знаят кои са гласните и съгласните, а пчелата и рибата им помогнаха да открият, че съгласните се делят на звучни и беззвучни. С подвижната дървена азбука те писаха „гъба“, „цвете“, „таралеж“ и „крава“ и откриха препъникамъните, които ги дебнат в правописа.