По инициатива на МОН месец май е посветен на талантите и патроните на училищата

След като вече е факт решението учебната година да приключи дистанционно за всички ученици заради пандемията, това прави невъзможни традиционните училищни майски празници и шествията, с които се чества делото на светите братя Кирил и Методий. Затова пък учебните заведения натрупаха достатъчно опит в електронното обучение, така че са решени и вече са започнали организация на тържествата в онлайн вариант.

По традиция Хуманитарната гимназия, която носи името на славянските първоучители, поставя началото на 10 май. Тъй като тази година това е неделя, честването ще бъде на 11 май. На тази дата през 1851 г. в някогашното Епархийско училище е поставена националната традиция да се отбелязва тържествено Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Извънредната ситуация ни принуждава да празнуваме дистанционно. Предвиждаме да дадем начало в 9 часа с националния химн, „Върви народе, възродени” и „На многая лета”. През това време ще вървят кадри от предишни празници. Учениците подготвят рецитал, след което ще продължим с концерт. За барелефа в Стария град сме поръчаме гирлянд от цветя, който ще бъде занесен на място от фирма”, обясни директорът на гимназията Соня Киркова.

По инициатива на министерство на образованието и науката и на министър Красимир Вълчев месец май 2020 година ще бъде посветен на талантите и патроните на училищата. Вчера и днес празнуваха ОУ “Райна Княгиня” и ПГ по електроника и електротехника, на 5 май своята 170-годишнина ще отбележи СУ „Хр.Г.Данов”.

Призивът към училищата е да проведат в електронна среда своите празнични уроци, да отбележат паметни дати, да направят презентации и концерти, да реализират различни инициативи и виртуални събития.

От министерството насърчават училищата да организират по нов начин традиционните дни на отворени врати, като поканят и бизнеса да се включи от дистанция.

Регионалното управление на образованието също излезе с призив към учителите и учениците: „Нека бъдем иновативни и направим виртуален празник за 24 май…Да споделим празниците на буквите и радостта от грамотността на първокласниците с повече хора, но от екрана на компютъра, телефона или таблета. Да се порадваме на изпълненията на децата в детските градини, учениците в училищата и участниците в групите в Центъра за подкрепа на личностното развитие…Нека наситим този необикновен месец май с инициативи, за да повдигнем духа на повече хора, спазващи правилата на социалната изолация. Да влезем в дома на работещите „home office“, да подарим глътка младост и свежест на дядо и баба, леля и чичо, в България и зад граница. Нека песните, танците, стиховете, рисунките, фотографиите, презентациите полетят, защото сега светът няма граници, пък било и само виртуално! Нека всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите, да продължат да засяват слова в браздите на времето. Нашето послание е: „Училището е дом на душата и той е винаги с теб – реално и виртуално!”