С поредица инициативи, посветени на Седмицата на патрона, учениците от СУ „Никола Вапцаров“ честваха 52 години от създаването на училището

Знакови моменти от живота и творчеството на поета на морето и машините представиха в клубовете по интереси по английски език учениците от начален етап на СУ „Никола Вапцаров“. Децата изготвиха проекти с творби на автора на „Пролет“ и „Прощално“ и разказаха за единствената издадена приживе стихосбирка „Моторни песни“, превеждана на редица езици. Емблематични стихове на Вапцаров прозвучаха в изпълнение на учениците от клуб „В света на изкуството“.

Инициативата е част от дейностите, посветени на Седмицата на патрона, която по традиция се отбелязва в началото на декември. Учениците от 12 клас, заедно с класния си ръководител Тодорка Кирова, поднесоха цветя пред паметника на Вапцаров.

Пандемичната обстановка налага празникът утре да се проведе онлайн. Празничната програма ще се завърти в YouTube канала на училището.

„Въпреки извънредните обстоятелства успяхме да украсихме коледно училището, за да създадем празнично настроение. Щастлива съм, че клубът по лека атлетика за десета поредна година е на върха в Националната кросова верига и донесе купата за най-масово участие. Имаме и най-много индивидуални купи, затова благодаря на лекоатлетите на училището, които въпреки трудните условия и ограничения, намериха сили, тренираха и постигнаха тези резултати“, каза директорът Елена Александрова.

Училището е отворило врати за децата в квартал „Гагарин“ през 1969 година. За тези 52 години  през него са преминали хиляди деца, сред които и звездни личности като легендарният футболист Христо Стоичков, художникът Станимир Видев, диригентът Григор Паликаров, юристи, лекари.

От 20 години училището обучава в единствената в България специалност “Бижутер”.